Habcsókos ribizlis sütemény
Leginkább a rengeteg finom gyümölcsöt szeretem a nyárban. A meggy és a sárgabarack mellett a ribizli a kedvencem. Mindegyikhez van egy jó gyümölcsös édesség receptem is. A habcsókos ribizlis sütemény ismeretlen volt számomra, de olvasónktól igen csak kedvet kaptam hozzá.
„Gyerekkorom óta nagy kedvencem, sütni is szeretem! 😍 Családom minden ribizli szezon idején „követeli” az elkészítését. Nem igazán fotogén édesség, de higgyétek el, amilyen egyszerű, olyan finom! 😋 Igazi idényjellegű sütemény.” Ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmünkbe Illésné Nagy Mária a finom gyümölcsös édességet.
Habcsókos ribizlis sütemény
Hozzávalók
Tésztához
- 21 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 14 dkg vaj,
- 3 dkg cukor,
- 2 tojás sárgája,
- 1 csipet só.
Habos masszához
- 5 tojás fehérje,
- 25 dkg cukor,
- 30 dkg ribizli.
Elkészítése
- a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
- kinyújtjuk,
- tepsibe tesszük (gáztepsi méret az egész adaghoz),
- 30 percig pihentetjük,
- elkészítjük a habot: a cukorral keményre verjük a tojások fehérjét és belekeverjük a leszárazott, megmosott ribizlit,
- a tésztát 200 fokon félig megsütjük, rózsaszínűre,
- majd rákenjük a ribizlis habot, eligazítjuk rajta,
- tovább sütjük,
- ha már szép világosbarna színű, mérsékeljük a tüzet 180 fokra,
- hogy száradjon a hab a tetején (lehet kevesebb fokon is szárítani, 160 fok – attól függ, milyen a sütő),
- nem baj, ha szétreped vagy törik, ilyennek kell lennie, ropogósnak, habcsókos állagúnak.
Melegen is nagyon finom….de ha hűl, könnyebb felvágni.
Jó sütögetést!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!