Finom sertéssült – egyben sült sertéscomb
A finom sertéssült az egyik nagy kedvencem. A bepácolt, kérgesre pirított, majd sütőben egészben megsütött sertéscomb nagyon ízletes. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, így előre is elkészíthető, vendégváráshoz vagy hidegtálakhoz is kitűnő. Bármilyen körettel tálalható.
Finom sertéssült receptje
Hozzávalók
- 70-80 dkg sertéscomb,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál pirospaprika,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál törött fekete bors,
- 1 mokkáskanál őrölt kömény,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1,5 dl víz.
Elkészítése
- A fokhagymagerezdeket vékonyka, hosszúkás hasábokra vágjuk,
- a füstölt szalonnát csíkokra metéljük,
- az összes fűszert összekeverjük egy evőkanál olajjal,
- ezzel a sűrű fűszermártással bekenjük az egy darabban lévő húst,
- éles késsel kis lyukakat fúrunk bele és megtűzdeljük a fokhagyma és szalonna darabokkal,
- 2-3 órán keresztül állni hagyjuk,
- majd a maradék olajat egy edényben felforrósítjuk,
- a húst rádobva erős lángon, állandóan forgatva, minden oldalát lepirítjuk, minél sötétebbre pirítjuk, annál ízesebb lesz,
- ezután aláöntünk 1,5 dl vizet, és lefedve, forró sütőben puhára pároljuk,
- szükség esetén közben megfordítjuk, hogy minden oldala egyenletesen sülhessen,
- az edény fedelét csak akkor vesszük le, ha a hús mindenütt megpuhult,
- legalább 10 percet hagyjuk pihenni.
Csak közvetlenül a tálalás előtt szeleteljük fel, ízes mártását rácsöpögtetjük.
Zöldsalátával, sült burgonyával, rizzsel egyaránt tálalhatjuk. Hidegen is finom, így hideg tálakhoz, vendégváráshoz is kitűnő. Jól illik hozzá a majonézes krumpli vagy a bécsi burgonyasaláta is.