Fenséges birsalmasajt receptje

A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. A birsalmasajt a vitamindús birs felhasználásának egyik legjobb módja. Diódarabokkal dúsítva finom őszi édesség válik belőle. Már mutatom is, a kicist macerás, de egyszerű receptet.

birsalmasajt

Birsalmasajt receptje

Az idén nem készítettünk birsalmasajtot, de a birsalmáról készített bejegyzésem után Szalai Kincses Ibolya leírta és megmutatta az általa készített finomság receptjét, amit az alábbi mondattal ajánlott elkészítésre: „Munkaigényes, de annál nagyobb élmény az eredmény! (Ha véletlen nem sikerül, akkor lekvárnak mehet üvegekbe!).

Hozzávalók

  • 1,5 kg birsalma
  • 1 citrom leve
  • 1 kg cukor
  • szegfűszeg
  • őrölt fahéj,
  • dió – el is maradhat, bár szerintem dióval az igazi

Birsalmasajt elkészítése

  • az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
  • 4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
  • majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
  • fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
  • akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
  • a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
  • lecsepegtetem a gyümölcsöket,
  • botmixerrel alaposan pépesítem,
  • egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
  • újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
  • akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
  • ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
  • és 1 kg kristálycukrot,
  • újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
  • akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, „bőrösödik”,
  • ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
  • 24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
  • kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
  • másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
  • sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
  • sütőpapírral letakarva tárolom,
  • nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!

+1 Tipp:

A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni. A dió egyébként is sok vitamint tartalmaz, karbantartja az agyat, érdemes naponta fogyasztani belőle pár szemet.

Jó étvágyat!

Birsalmasajt mikróban készítve

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük