Ezt tedd a dúsan virágzó karácsonyi kaktusz csodáért

A tél egyik legszebb és legkedveltebb növénye a virágzó karácsonyi kaktusz. A színes bimbókkal és kecses virágokkal díszítő növény kitűnő karácsonyi ajándék is lehet. A mutatós, igénytelen és ezért hálás növény újravirágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön. Olvass tovább és elárulom a dúsan virágzó karácsonyi kaktusz titkát!

virágzó karácsonyi kaktusz

Dúsan virágzó karácsonyi kaktusz

A Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz nevét onnan kapta, hogy karácsony környékén borul virágba. Csüngő, levélszerű szárai végén novemberben jelennek meg a bimbók, amikből aztán  fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok fejlődnek. Bár rokona a tavasszal nyíló húsvéti kaktusznak, semmiképp nem tévesztendő össze vele.

Bár szobanövényként tartjuk a karácsonyi kaktuszt, az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 oC fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. Fontos, hogy a virágzási időszakban ne változtassuk a helyét és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait.

A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Virágzás alatt sok vizet igényel. Legjobb, ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk. Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virágözönnel hálálja meg a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést.

Gyakran megesik, hogy több hullámban is virágzik februárig, amikor is indul a virágzás utáni pihentetés hűvösben, kevés vízzel. 

karácsonyi kaktusz betegségei

Teendők a karácsonyi kaktusz elvirágzása után

Elvirágzás után szedjük le az elszáradt virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét, ekkor ugyanis nyugalmi időszakra van szüksége. Ha tudjuk, csökkentsük a hőmérsékletet is. Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűzőnaptól mentes 24-26 fokos helyre. Növeljük az öntözést és kezdjük meg a tápoldatozást.

Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad. A növekedés után ismét egy kis pihenőre van szüksége, ahhoz, hogy virágozzon.

Szeptember végén, október elején vigyük be 14 – 16 oC fokos helyre és csak 8 – 10 naponta öntözzük. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Bár a virágok így már jóval a karácsony előtt megjelenhetnek.

Karácsonyi kaktusz gyökereztetése

Dugványozással szaporíthatjuk a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le, és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük 2-3 hétig.

A gyökeresedést az jelzi, hogy megjelennek rajta a vöröses új hajtások. Ekkor ültessük át laza virágföldbe. Az első napokban az átültetett kaktusz hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség. Pár nap alatt megszokja az új környezetet és indulhat a gyakori öntözés, tápoldatozás.

Ha továbbiak is szeretnél tudni a karácsonyi kaktuszról, akkor havonkénti gondozási instrukciókat és a karácsonyi kaktusz betegségeit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük