Diós kukorica prósza – nagyanyáink receptje

Bár vidéken nőttem fel és nem vagyok egy mai gyerek, a kukorica prószát én csak hírből ismerem. Az állatokat gyakran etettük kukoricával, de darált formában sosem ettük. Csak is főtt vagy pattogatott kukorica formájában került az asztalunkra. Illésné Nagy Mária receptjétől most kedvet kaptam a diós kukorica prósza megkóstolására.

Diós kukorica prósza receptje

Illésné Nagy Mária ajánlása:”Ízutazásra hívlak Benneteket…Balatonudvariban, hagyományos módon készítik ezt a finomságot. Különlegesen finom, ízletes, élesztővel készített sütemény, egyszerűen elkészíthető. Ráadásul lisztmentes, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.”

„A kukorica prószát Magyarország minden szegletében ismerik, a régi időkben még akkor is el tudták készíteni, amikor búzából nem jutott elegendő. Háznál megdarálták a kukoricát, és a darájából, illetve a lisztjéből gyorsan finom süteményeket tudtak készíteni a család asztalára.” – részlet az Ízőrzők c. könyvből.

Hozzávalók

  • 10 dkg kukoricadara,
  • 30 dkg kukoricaliszt,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 5 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 20 dkg nádcukor (kristálycukor),
  • 1 vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 púpozott evőkanál zsír (liba, kacsa, sertés),
  • kb. 3 – 4 dl szilvalekvár (nálam házi :),
  • 1 maréknyi gorombára vágott dió.

Diós kukorica prósza elkészítése

  • a lisztet és a darát kimérjük egy tálba,
  • csipet sót adunk hozzá,
  • ráreszeljük a citrom héját,
  • összekeverjük,
  • a tejet felforraljuk,
  • beleszórjuk a cukor felét és a vaníliás cukrot,
  • elkeverjük,
  • a tojást a maradék cukorral habosra keverjük,
  • a darás, citromos liszthez öntjük a meleg cukros tejet,
  • összekeverjük,
  • hozzáöntjük a habosra kevert tojásos masszát,
  • beletesszük a zsírt,
  • robotgéppel elkeverjük,
  • ha langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt,
  • újra átkeverjük,
  • egy kisebb (30 x 18 x 5 cm) tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy zsiradékkal kikenjük és beleöntjük a masszát,
  • 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük majd kivesszük,
  • rákanalazzuk a szilvalekvárt (picit megnyomtam kanállal a süti kérgét, hogy bele tudjon folyni a lekvár, ellenkező esetben a tetején maradna…saját tapasztalat,
  • megszórjuk a gorombára vágott dióval,
  • visszatesszük a sütőbe és tovább sütjük amíg kissé piros lesz a teteje (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült – e).

Melegen felvágva nagyon finom, de hidegen is kitűnő sütemény. Messze ez a legjobb azok közül, amiket eddig kipróbáltam, ez viszi a pálmát!

A kis méretű tepsiben szép magas lesz, felemelkedik az élesztőtől. Jó szívvel ajánlom ezt a gasztronómiai különlegességet, ami hűen őrzi a régi ízek világát. Érdemes megkóstolni…ízutazás… Jó étvágyat kívánok! Ízőrzők, Diós ételek c. könyv.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

További receptek kukoricaliszthez

Joghurtos prósza kukoricaliszt és kukoricadara felhasználásával készült hagyományos népi étel. Gluténmentes, gyümölcsös és nagyon finom édesség. Egyszerű recept alapján készül a napjainkban népszerű trendi sütemény, a recept azonban nagyanyáink idejéből származik. Prósza, málé, tejes pite, mindhárom kifejezés ugyanazt az ételt takarja, a Dunántúlon, főleg Vas, Zala és Somogy megyében elterjedt süteményt jelenti.

Farsang idején igen népszerű édesség a fánk, nem véletlen, hogy sok receptet mutattam már itt a blogon. Sőt, a legjobb fánkokból is készítettem már egy összefoglalót. Most egy igazán különlegeset mutatok, egy tipikus őszi fánk receptjét. Olvass tovább az almás-túrós fánk kukoricaliszttel receptjéért!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük