Diós habos linzerkarika – szuper recept
A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.
Diós habos linzerkarika receptje
A nagymamám receptje, nagyon sokat sütötte, mi pedig alig vártuk, hogy elkészüljön. – ajánlotta a Ujvári-Kordics Veronika.
Hozzávalók – 80 darabhoz
Tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 15 dkg zsír,
- 15 g sütőpor,
- 10 dkg porcukor,
- 2 tojássárgája,
- 8 g vaníliás cukor,
- kevés tej.
A habhoz:
- 2 tojásfehérje,
- 20 dkg cukor,
- 25 dkg darált dió.
Szóráshoz:
- porcukor, ez el is maradhat.
Diós habos linzer elkészítése
- A lisztet összekeverjük a sütőporral a cukrokkal, hozzáadjuk a zsírt, a tojások sárgáját.
- Összegyúrjuk, annyit tejet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
- Közben a tojásfehérjét egy csipet sóval a cukorral elkeverjük és kemény habbá verjük. Ha egy csipet sót vagy pár csepp citromlét teszünk hozzá könnyebben habbá tudjuk verni.
- Végül óvatosan hozzákeverjük darált diót. Én mindig lyukas közepű fakanalat használok, így nem törik össze a tojásfehérje.
- Kinyújtjuk a tésztát és közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat nyomunk.
- Zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük egyesével.
- Az elkevert diós habból, teáskanálnyit teszünk mindegyik közepére.
- 200 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
- Porcukorral meghintve kínáljuk. Ez el is maradhat.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
További linzer receptek
Nem tudom ki hogy van vele, de a hagyományos linzer nem tartozik a kedvenceim közé. Nekem kell még valami a tésztába, ami egy kicsit megfűszerezi, karakteresebb ízűvé teszi. Eddigi nagy kedvencem a diós linzer volt, most hogy kipróbáltam, a kókuszos linzer is felkapaszkodott mellé. A hosszan elálló és finom aprósütemény a hétköznapokat is ünneppé varázsolja.
A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.
A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi könyvre, benne a csudijó mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!