Diós golyók tejszínhabbal vagy nutellával – sütés nélküli kényeztetés
Diós golyók egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. A sütés nélkül készülő édességet a tejszínhab vagy nutella krém töltelék teszi még izgalmassabbá.
Diós golyók tejszínhabbal
A tejszínhabbal vagy nutellával készülő sütés nélküli diós édesség receptje csakúgy Ujvári-Kordics Veronikától származik, mint a zserbógolyóé.
A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.
Hozzávalók – 26 db-hoz
A tésztához:
- 100 ml víz,
- 75 g vaj,
- 100 g porcukor,
- 50 g csokoládé,
- 200 g darált keksz,
- 130 g darált dió
A töltelékhez:
- 200 ml tejszín,
- 10 g habfixáló,
- 8 g vaníliás cukor.
- ízlés szerint Nutella krém
A hempergetéshez:
2-3 evőkanál darált dió.
Elkészítése:
- A vizet a vajat a porcukrot és a csokoládét összefőzzük.
- Az elkészült főzetet a darált dióval és keksszel összekeverjük.
- Hagyjuk kihűlni.
- A hempergetéshez a darált diót egy tálba öntjük.
- Felverjük a tejszínt.
- A kihűlt masszából golyókat formálunk.
- A meghempergetett golyókat mignon papírba helyezzük.
- Minden golyó közepébe fakanállal egy mélyedést nyomunk.
- A mélyedéseket megtöltjük a tejszínhabbal vagy Nutella krémmel.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!