Céklasaláta télire: egyszerű és egészséges savanyúság

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. A tormával készített ecetes cékla egy egyszerű repect alapján, gyorsan téli savanyúsággá is válhat és a kamrában az üvegben várhatja, hogy elővegyük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy rakja el télre a cékla savanyúságot, hogy teszi el, tartósítja a céklát, azaz, hogy készül a cékla télire dunsztolással, hagyományosan.

cékla télire

Cékla élettani hatása, vitamintartalma és felhasználása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas. Főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Gátolja a rákos sejtek szaporodását is, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak is ajánlott.

A cékla nagyon sokoldalúan felhasználható. Egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt egészséges ivólé válhat belőle. A lengyelek és az oroszok céklaleves formában fogyasztják, de kitűnő az almás céklasaláta is.

Hagyományos cékla télire – cékla eltevése télire nagymama recept

Ecetes cékla télire üvegben hozzávalói

  • 2 kg cékla (vásárláskor figyeljünk, hogy a farkincája rajta legyen, mert egyébként főzés közben elvész az értékes leve),
  • 7 dl víz,
  • 3 dkg só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1,5 dl 10 %-os ecet,
  • egész bors,
  • kömény,
  • torma,
  • nátrium-benzoát.

Cékla télire elkészítése

  • a céklát megmosom és héjastól felteszem főni,
  • addig főzöm, míg kicsit puha lesz, de ne főzzük túl,
  • közben a vízbe beleteszem a fűszereket és felforralom,
  • a céklákat meghámozom és szeletekre vágom,
  • a céklaszeleteket üvegekbe rakom,
  • a lehűtött felöntő lével nyakon öntöm,
  • üvegenként pici nátrium-benzoátot teszek rá,
  • a lezárt üvegeket nedves gőzben 10 percig forralom,
  • benne hagyom kihűlni.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Tipp: Ugyanígy készíthetjük a céklasalátát azonnali fogyasztásra is. Természtesen ilyenkor nem üvegbe tesszük és nem kell nedves gőzben forralni sem. A lével való leöntés után, kihűtjük és már fogyaszthatjuk is.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Visky Katinak!

Jó étvágyat!

További céklás receptek

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre.

Az ősz kedvelt zöldsége a cékla, ami különleges színével és ízével sokféleképpen elkészíthető. Olvasónk kedvence az almás céklasaláta, aminek receptjét meg is osztja velünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Aranka szerint:

    Üdvözlöm! Tormából mennyi kell a vízbe a céklához? S kb mennyi ideig kell főzni, hogy puhább legyen? S a 2 kg céljából hány üveg lesz? Köszönöm

    • Nagy Jucó szerint:

      Tormát ízlés szerint lehet tenni bele, 1-2 gyökér elég.
      A főzési idő sok mindentő függ, pl. a tűzhelytől és a céklák méretétől is. Általában 30-40 perc kell.
      2 kg-ból 3-4 üvegnyi mennyiség lesz.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük