Citromkrém a Gasztroangyaltól

Nagyon meglepődnék, ha lenne olyan az országban, aki nem tudja ki az a Gasztroangyal. Abban pedig teljesen biztos vagyok, aki ezt a bejegyzést olvassa, annak nem ismeretlen a Gasztorangyal név és kapásból rá is vágja, hogy ki más lenne, mint a mindig kedves és kitűnő recepteket közkinccsé tevő Borbás Marcsi. A legjobb receptjei közül most az angolok kedvencét, a citromkrém (lemon curd) receptjét hoztam el.

citromkrém

Citromkrém a Gasztroangyaltól

Magam is szeretem a műsorait és sok receptet, konyhai praktikát ötletet ellestem már tőle. Volt olyan is, amit aztán kicsit tovább gondoltunk. Nem titok, hogy a napraforgókalács receptjét is az ő műsorában láttam először. A húsvéti sonka mellé nálunk mindig is szokás volt édes kalácsot sütni. Az ominózus műsor óta ezt már napraforgókalács formájában sütjük minden évben.

Régóta kerestem már egy jó kis citromkrém receptet, azt hiszem most megtaláltam a legjobbat a Gasztroangyal.hu oldalon. Rögtön le is írom ide a blogba, mert ez nekem úgy működik, mint egy családi szakácskönyv. Ha valamelyik recept tetszik, akkor leírom ide és itt mindig megtalálom. Amikor szükségem van egy étel pontos összetevőire, akkor elég egyszerűen a balkonada blogon megnéznem és nem kell attól félnem, hogy nem emlékszem majd, hogy hol keressem a tuti receptet. Ráadásul nem hozom kellemetlen helyzetbe magam azzal, hogy az interneten elém kerülő első receptnek bedőlök és nem lesz tökéletes a végeredmény.

Hozzávalók – 6-8 kis üveghez

  • 4 nagyobb tojás,
  • 60 dkg kristálycukor,
  • 22,5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál kukoricaliszt,
  • 4 nagy biocitrom kifacsart leve és lereszelt héja.

Citromkrém a Gasztroangyaltól készítése

  • a tojásokat egy tálba ütjük és villával felverjük,
  • majd hozzáadjuk a cukrot,
  • belekanalazzuk a kukoricalisztet és a puha vajat,
  • majd géppel jól kikeverjük,
  • amikor a massza összeállt, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a citromlevet,
  • ezután beleforgatjuk a reszelt citromhéjat is,
  • feltesszük a tűzre közepes lángra,
  • folyamatosan kevergetjük kb. 7-8 percig, amíg besűrűsödik és kicsit opálos lesz,
  • kis lángra állítjuk a tüzet és még 1-2 percig gyöngyöztetve forraljuk, amíg krémes állagú lesz,
  • csírátlanított befőttes üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyaszthatjuk pirítósra vagy kenyérre kenve, palacsintát tölthetünk vele vagy süteménybe használhatjuk. Például egy nagyon finom a sütés nélkül készíthető citromos sajttortához is.

A citromos sajttorta sós karamellöntettel sütés nélküli édesség nevének kiejtésekor azonnal követelőzni kezdenek az ízlelőbimbóim, hogy mielőbb megdolgoztassam őket. Valljuk be, ez azért nem akkora nagy kihívás egy ilyen fenséges tortánál. Már mutatom a szuper receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük