Szűzpecsenye mennyei mártással

Ha egy étel neve szűzpecsenye mennyei mártással, akkor az már csak jó lehet. Tudom, hogy vannak, akik ilyen vagy olyan okokból elutasítják a húsevést és el is fogadom döntésüket. Remélem, hogy őket sem zavarja, hogy én viszont imádom a húst. 

szűzpecsenye

Szűzpecsenye mennyei mártással receptje

Illésné Nagy Mária olyan sok gusztusosan tálalt, szuper receptet hoz a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportba, hogy elég csak egy pillantást vetnek a fotóra és már tudom, hogy ismét Ő remekelt.

„Könnyen elkészíthető finom ételt ajánlok. Csupán a hús sütésének néhány fontos szabályát kell betartani….a végeredmény önmagáért beszél 🙂
A mártás teszi kerekké, még ízletesebbé ezt a finom fogást. A pecsenyelé ízesítéséhez vermutot, tejszínt és magos mustárt használtam, ettől lett mennyei… 😋

Hozzávalók – 4 személyre

  • kb. 60 dkg szűzpecsenye,
  • 3 dkg vaj,
  • 2 evőkanál olaj,
  • só,
  • frissen őrölt színes bors.

A pecsenyelé „mártásításához”:

  • 5 evőkanál vermut,
  • 1 dl erőleves (lehet kockából is),
  • 12,5 gr tejszín
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő,
  • 1 evőkanál magos mustár

Szűzpecsenye mennyei mártással elkészítése

  • a szűzpecsenyéről eltávolítjuk az esetleges hártyákat, ínszalagokat,
  • egy serpenyőben a vajat és olajat összemelegítjük,
  • ha már jó forró a zsiradék a húst körben megpirítjuk,
  • közben sózzuk, borsozzuk,
  • ha pörkösre pirítottuk mindenhol, mérsékeljük alatta a tüzet,
  • alacsony hőfokon (takarékon), fedő alatt, 20-25 perc alatt készre sütjük,
  • közben néhányszor forgassuk meg, 
  • az idő letelte után kiemeljük a pecsenyeléből és alufóliába csomagoljuk,
  • így pihentetjük 5 percig,
  • a visszamaradt pecsenyeléhez vermutot és erőlevest öntünk,
  • végül a keményítővel elkevert tejszínt is hozzáadjuk,
  • forraljuk, besűrítjük,
  • a mártást magos mustárral gazdagítjuk,
  • kóstolunk, ízesítünk, ha szükséges,
  • a pihentetett szűzpecsenyét kb. kisujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk,
  • tálalóra fektetjük és megöntözzük a mártással,
  • hagyjunk a mártásból, kínáljuk külön edénykében a hús mellé.

Steak burgonyát és édesburgonyát sütöttem, ezzel körítve kínáltam.
Nagyon finom, a mártással megöntözve, különösen ízletes fogás.

Jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának! 

További húsos ételek receptje

A stefánia vagdalt, vagy más néven stefánia szelet egy igen kedvelt étel a magyar konyhában. A tepsibe sütött és közepén főtt tojást fasírtféleségről kevesen gondolnák, hogy nevét egy belga királyi hercegnőről kapta. A 20. század elején kitalált Stefánia vagdalt ma is a magyar konyha kedvelt fogása, és nemcsak az íze, egyszerű elkészíthetősége, de a története is hozzájárul népszerűségéhez.

Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással. Már ahogy leírtam a nevét, farkas éhes lettem. Sürgősen el kell készítenem a kitűnő olvasói receptet. A burgonya bunda bármilyen húshoz használható, és a körete bármi lehet. Marika gombamártással tálalta és természetesen ennek a receptjét is elárulta.

A mindentbele hústekercs receptben az a legjobb, hogy semmi sem szentírás benne. Ízlésünk szerint tölthetjük. Készülhet szárnyas húsból vagy akár vöröshúsból is. Kerülhet bele máj, kolbász vagy akár tojás is. De nyugodtan tölthetjük zöldségfélékkel is. Frissen és hidegen egyaránt finom, hidegtálak fontos összetevője is lehet. Már is mutatom egy szuper finom csirkemelles változat receptjét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük