Szűzpecsenye mennyei mártással
Ha egy étel neve szűzpecsenye mennyei mártással, akkor az már csak jó lehet. Tudom, hogy vannak, akik ilyen vagy olyan okokból elutasítják a húsevést és el is fogadom döntésüket. Remélem, hogy őket sem zavarja, hogy én viszont imádom a húst.
Illésné Nagy Mária olyan sok gusztusosan tálalt, szuper receptet hoz a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportba, hogy elég csak egy pillantást vetnek a fotóra és már tudom, hogy ismét Ő remekelt.
„Könnyen elkészíthető finom ételt ajánlok. Csupán a hús sütésének néhány fontos szabályát kell betartani….a végeredmény önmagáért beszél 🙂
A mártás teszi kerekké, még ízletesebbé ezt a finom fogást. A pecsenyelé ízesítéséhez vermutot, tejszínt és magos mustárt használtam, ettől lett mennyei… 😋
Szűzpecsenye mennyei mártással hozzávalói – 4 személyre
- kb. 60 dkg szűzpecsenye,
- 3 dkg vaj,
- 2 evőkanál olaj,
- só,
- frissen őrölt színes bors.
A pecsenyelé „mártásításához”:
- 5 evőkanál vermut,
- 1 dl erőleves (lehet kockából is),
- 12,5 gr tejszín
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő,
- 1 evőkanál magos mustár
Szűzpecsenye mennyei mártással elkészítése
- a szűzpecsenyéről eltávolítjuk az esetleges hártyákat, ínszalagokat,
- egy serpenyőben a vajat és olajat összemelegítjük,
- ha már jó forró a zsiradék a húst körben megpirítjuk,
- közben sózzuk, borsozzuk,
- ha pörkösre pirítottuk mindenhol, mérsékeljük alatta a tüzet,
- alacsony hőfokon (takarékon), fedő alatt, 20-25 perc alatt készre sütjük,
- közben néhányszor forgassuk meg,
- az idő letelte után kiemeljük a pecsenyeléből és alufóliába csomagoljuk,
- így pihentetjük 5 percig,
- a visszamaradt pecsenyeléhez vermutot és erőlevest öntünk,
- végül a keményítővel elkevert tejszínt is hozzáadjuk,
- forraljuk, besűrítjük,
- a mártást magos mustárral gazdagítjuk,
- kóstolunk, ízesítünk, ha szükséges,
- a pihentetett szűzpecsenyét kb. kisujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk,
- tálalóra fektetjük és megöntözzük a mártással,
- hagyjunk a mártásból, kínáljuk külön edénykében a hús mellé.
Steak burgonyát és édesburgonyát sütöttem, ezzel körítve kínáltam.
Nagyon finom, a mártással megöntözve, különösen ízletes fogás.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!