Méteres kalács szelet

A méteres kalács a falusi lakodalmak elmaradhatatlan süteménye. Olvasónk most ennek egy újragondolt változatával lepett meg bennünket. Ez a változat egyszerűbben tálalható és akár kisebb darabokra is szeletelhető süteményt eredményez. A méteres kalács szelet íze viszont megegyezik a nagy elődjének ízével.

méteres kalács szelet

Méteres kalács szelet hozzávalói

Sárga lap

  • 4 tojás,
  • 25 dkg liszt,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl meleg víz,
  • 1/2 csomag sütőpor.

Barna lap

  • 4 tojás,
  • 22 dkg liszt,
  • 3 dkg kakaópor,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl meleg víz,
  • 1/2 csomag sütőpor.

Krém

  • 3 csomag puncs ízű pudingpor,
  • 9 dl tej,
  • 20 dkg porcukor,
  • 35 dkg vaj/margarin.

Tetejére

  • 20 dkg étcsoki,
  • 2 evőkanál olaj.

Elkészítése

  • a sárga tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük,
  • majd a meleg vizet és az olajat apránként hozzáadjuk,
  • beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet,
  • a tojásfehérjét habbá verjük és a masszába forgatjuk,
  • a tésztát sütőpapírral bélelt 28 x 40 cm-es tepsibe simítjuk és 175 °C-on, tűpróbáig sütjük,
  • hűlni hagyjuk,
  • ugyanígy készítjük el a barna tésztát is a hozzávalóiból,
  • a krémhez a tejjel elkevert pudingport folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük,
  • a vajat/margarint porcukorral habosra keverjük,
  • és a kihűlt pudinggal krémesre kavarjuk,
  • 3 részre osztjuk,
  • a kihűlt tésztákat 2-2 lapba vágjuk, majd megtöltjük,
  • a réegek sorrendje: sárga lap-krém-barna lap-krém-sárga lap-krém-barna lap-csokoládé máz,
  • a tetejére csokimáz kerül,
  • ehhez a csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetején elsimítjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük