Méteres kalács szelet

A méteres kalács a falusi lakodalmak elmaradhatatlan süteménye. Olvasónk most ennek egy újragondolt változatával lepett meg bennünket. Ez a változat egyszerűbben tálalható és akár kisebb darabokra is szeletelhető süteményt eredményez. A méteres kalács szelet íze viszont megegyezik a nagy elődjének ízével.

méteres kalács szelet

Méteres kalács szelet hozzávalói

Sárga lap

  • 4 tojás,
  • 25 dkg liszt,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl meleg víz,
  • 1/2 csomag sütőpor.

Barna lap

  • 4 tojás,
  • 22 dkg liszt,
  • 3 dkg kakaópor,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl meleg víz,
  • 1/2 csomag sütőpor.

Krém

  • 3 csomag puncs ízű pudingpor,
  • 9 dl tej,
  • 20 dkg porcukor,
  • 35 dkg vaj/margarin.

Tetejére

  • 20 dkg étcsoki,
  • 2 evőkanál olaj.

Méteres kalács szelet elkészítése

  • a sárga tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük,
  • majd a meleg vizet és az olajat apránként hozzáadjuk,
  • beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet,
  • a tojásfehérjét habbá verjük és a masszába forgatjuk,
  • a tésztát sütőpapírral bélelt 28 x 40 cm-es tepsibe simítjuk és 175 °C-on, tűpróbáig sütjük,
  • hűlni hagyjuk,
  • ugyanígy készítjük el a barna tésztát is a hozzávalóiból,
  • a krémhez a tejjel elkevert pudingport folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük,
  • a vajat/margarint porcukorral habosra keverjük,
  • és a kihűlt pudinggal krémesre kavarjuk,
  • 3 részre osztjuk,
  • a kihűlt tésztákat 2-2 lapba vágjuk, majd megtöltjük,
  • a réegek sorrendje: sárga lap-krém-barna lap-krém-sárga lap-krém-barna lap-csokoládé máz,
  • a tetejére csokimáz kerül, 
  • ehhez a csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetején elsimítjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

További sütemény receptek

  • 686
  •  
  • 11
  •  
  •  
  • 686
  •  
  • 11
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − tizennégy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás