Paradicsomos káposzta főzelék receptje
A paradicsomos káposzta főzelékről az a képzetem volt, hogy olyan megosztó, mint a tökfőzelék. Félve tettem a fel a fotót a Kertemből tálalva Facebook csoportba, hogy szereti-e egyáltalán valaki rajtam kívül. A rengeteg igen válasz megdöbbentett. Elhoztam hát az egyszerű receptet, megmutatom, hogy készítjük mi a paradicsomos káposzta főzeléket. Ezt talán még azok is megszeretik, akik annak idején utálták az iskolai menzán.
A Facebook csoportunkban abszolút csúcsot ért el a kérdésem mellé feltett fotó a tetszikek számát tekintve. A hozzászólások száma sem volt kevés és csak elvétve akadt olyan vélemény, hogy valaki nem szereti. Többen épp a kép alapján kaptak kedvet ahhoz, hogy újra elkészítsék. Akadt olyan is, akinek a gyerekkori menzákat juttatta eszébe.
A paradicsomos káposztát én gyerekkoromban is szerettem, nem úgy, mint a paradicsomos burgonya főzeléket. Ettől a mai napig kiráz a hideg, igaz nem is kóstoltam mostanában. Az is hozzátartozik a történethez, hogy az egyszerű burgonyafőzelék sem volt a kedvencem gyerekként, most pedig már szeretem jó sok babérlevéllel. Talán így lennék a paradicsomos krumpli főzelékkel is, ha egyszer újra megkóstolnám.
A paradicsom az egyik legfontosabb alapanyagunk, rengeteg étel készíthetünk belőle, még akár kavart tésztás álomsüteményt is.
Paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói
- 1 kg édes káposzta,
- 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír,
- 5 dkg liszt,
- 1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom,
- 1 fej hagyma,
- 4 dkg cukor,
- 1 kávéskanál köménymag, (el is maradhat)
- 1/2 dkg só.
Paradicsomos káposzta főzelék elkészítése
- a káposztát megmossuk, megtisztítjuk és ujjnyi szeletekre vágjuk,
- a hagymát apróra vágjuk,
- a káposztát és a hagymát sós, köménymagos vízben feltesszük főni,
- amíg megfő, elkészítjük a rántást és a paradicsom levet,
- ha friss paradicsomot használunk, alaposan tisztítsuk és mossuk meg, kevés vízzel tegyük fel főni, és ha a héja már leválik, paradicsomtörőn törjük át,
- a zsírral és liszttel sötét zsemle színű rántást készítünk,
- felengedjük a paradicsommal ,
- beletesszük a leszűrt káposztát,
- a káposzta főző vizével hígítjuk,
- cukorral ízesítjük és még 10 percig főzzük.
Bármilyen feltéttel tálalhatjuk. Jól illik hozzá a fasírozott vagy a finom sült hús is.
Jó étvágyat!