Medvehagymás vajaspogácsa
Nagyanyáink elfeledett, majd jópár éve újra felfedezett növénye, a medvehagyma igen egészséges és nem mellesleg igen ízletes. Leggyakrabban pogácsa készül belőle. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!
Medvehagymás vajaspogácsa
A medvehagyma virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is használható. Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.
Hozzávalói:
- 1 csokor medvehagyma,
- 50 dkg liszt ,
- 1 evőkanál liszt a kenéshez,
- 20 dkg vaj a tésztába,
- 10 dkg vaj a kenéshez,
- 1 csapott evőkanál só,
- 2 tojás sárgája a tésztába
- 2 tojás sárgája a tetejére kenéshez,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg élesztő.
Medvehagymás vajaspogácsa elkészítése
- Az 50 dkg lisztet 20 dkg vajjal és egy csapott kanál sóval elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és a 2 dl tejfölben elmorzsolt élesztőt
- öszzsedolgozzuk, könnyen gyúrható tésztát kapunk.
- 1/2 órát pihentetjük.
- Gyúródeszkán kinyújtjuk, amennyire csak lehet.
- A kinyújtott tésztát megkenjük 1 evőkanál liszttel kikevert 10 dkg vajjal.
- Majd rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett és felaprított medvehagymát .
- Ezután a tésztát összehajtogatjuk, mint a hájas tésztát.
- Negyed órát pihentetjük.
- Kinyújtjuk kb. 3-4 cm-es vastagságúra.
- Tojás sárgával megkenjük.
- Késsel keresztirányban beirdaljuk és kiszaggatjuk .
- 200°-os előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük .
Tipp: ebből a tésztából sima sajtos pogácsát is lehet hajtogatni. A reszelt sajtot a tojás sárgával megkent tészta tetejére tesszük.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!
További medvehagymás receptek, olvasnivalók
Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.
A medvehagyma napjaink egyik slágernövénye. Lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Sokoldalúan felhasználhatjuk, többek között leves, pogácsa is készülhet belőle.
Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.