Tepertős pogácsa receptje

A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle. A tepetős pogácsa régen a szegények eledele volt, napjainkban pedig olyan drága a tepertő, hogy kevesen engedhetik meg maguknak. Biztos, ami biztos, olvasónknak hála elhoztam egy kitűnő receptet.

tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa receptje

A tepertő vagy népiesen töpörtyű az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során a zsír mellett melléktermékként keletkezik. Nem más, mint az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült darabja, ami a sütést követően is még sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 15 dkg darált tepertő,
  • 1 csomag élesztő,
  • 2 db tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 kávés kanál só,
  • egy felvert tojás a megkenéshez.

Tepertős pogácsa elkészítése

  • a lisztben elmorzsoljuk a vajat,
  • hozzáadjuk a sót, a 2 db tojássárgáját,
  • beletesszük a tejfölben elkavart élesztőt (a tejfölben az élesztő gyorsan elfolyósodik),
  • összeállítjuk a tésztát,
  • pihentetés után a tésztát deszkán kinyújtjuk,
  • a ledarált, puha tepertővel megkenjük a tésztát,
  • ezután összehajtogatjuk, mint a rétest, (ettől lesz leveles a pogácsánk),
  • újabb pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • felvert tojással megkenjük,
  • késsel keresztirányban bekockázzuk a tésztát,
  • pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • előmelegített sütőben 200° – on kb . 20-25 percig, pirosodásig sütjük.

Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá.

Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!

További pogácsa receptek

Nagyanyáink elfeledett, majd jópár éve újra felfedezett növénye, a medvehagyma igen egészséges és nem mellesleg igen ízletes. Leggyakrabban pogácsa készül belőle. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!

A pogácsát nem lehet megunni. Rengeteg változatban, különböző összetevőkkel készülhet. Sok pogácsa receptet megosztottam már én is. Olvasómnak köszönhetően most a két sajtos, joghurtos pogácsa receptjét hoztam el, amelynek igazán különleges ízt ad a tésztába kerülő füstölt sajt.

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük