Tésztaszótár: tészta fajták, főzésük
A tésztára bármikor számíthatunk. Pillanatok alatt elkészíthetünk egy tésztás ételt és még elrontani sem lehet. Ha van otthon száraztésztánk, akkor viszonylag egyszerű és gyorsan összedobhatunk valami finom és laktató ételt. Ismerjük meg a legkedveltebb tészta fajták jellemzőit!
Tésztaszótár: tészta fajták
Bucatini: hosszú metélt
Cannelloni: vastag csőtészta
Cérnametélt: vékony, hosszú tészta, a húsleves legkedveltebb betétje
Conchiglia: jelentése és magyar neve: kagyló
Csigatészta: apró tészta, falusi tyúkhúslevesbe népszerű
Hosszú metélt: a cérnametéltnél szélesebb tészta, pl. darás és rakott tésztákhoz,
Farfalle: jelentése pillangó, gyakran masni tészta néven találjuk meg az üzletekben,
Fussili: orsó tészta,
Makaróni: hosszú csőtészta, a közepén lyukkal
Maccheroni: (olasz makaróni) rövid, kb. 4 centis csőtészta
Penne: széles, rövid, bordás csőtészta, jelentése tollhegy,
Pipe rigate: jelentése bordás pipa, rövid, pipa alakú tészta
Spagetti: hosszú csőtészta, a cérna metélttől vastagabb, a makaróninál vékonyabb, nincs lyuk a közepén
Szarvacska: rövid, hajlított csőtészta
Széles metélt: a hosszú metéltnél rövidebb és szélesebb tészta
Tökéletes tészta főzése
- nagy fazékban, bőséges vízben főzzük: 10 dkg tésztához egy liter vizet számolva,
- forraljuk fel a vizet,
- tegyünk bele sót,
- öntsünk bele egy kevés olajat,
- tegyük a vízbe a tésztát és azonnal keverjük meg, hogy főzés közben ne ragadjon össze,
- főzzük a szükséges állagig, (vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!),
- alaposan szűrjük le,
- a lisztes tésztát öblítsük le, a durumbúzából készült tésztákat nem kell leöblíteni,
- tegyük tálba és keverjük át egy kevés olajjal,