Túrós pogácsa: egyszerű és fenséges
Ismét egy egyszerű és nagyszerű finomság, a túrós pogácsa receptjét osztotta meg velünk Vadady Mária. Ránéztem a fotóra, a receptre és rögtön tudtam, hogy ez nagy családi kedvenc lesz.
Túrós pogácsa receptje
Nekünk is van egy hasonló túrós receptünk, abban viszont nincs élesztő és kocka formára szoktuk készíteni dióval a tetején. Érdemes kipróbálni, a sós-diós vendégváró kockát.
Hozzávalók
- Fél kg liszt,
- fél kg vaj (kis zsírral ki szoktam váltani néhány dkg vajat),
- fél kg túró (ha nem elég zsíros, egy evőkanálnyi tejfölt érdemes hozzáadni)
- 1 kocka élesztő,
- 2 teáskanál só,
- 1 tojás a megkenéshez,
- sajt, tökmag, szezámmag vagy bármi más a tetejére
Túrós pogácsa elkészítése
- A lisztet a sóval, a zsiradékkal összemorzsoljuk,
- belemorzsoljuk az élesztőt,
- majd alaposan összegyúrjuk.
- 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk,
- pici szaggatóval kiszúrogatjuk (Tegnap már a rácsozást is megspóroltam.),
- bekenjük felvert tojással,
- megszórjuk sajttal, vagy magokkal,
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Oldalra nem dől, csak felfelé növekszik. Nálam 3 tepsinyi lesz ennyi tésztából. Amikor kihűlt be szoktam zacskózni és hogy mind föl ne faljam lefagyasztani. Ha a zacskóból kiöntve a szabad levegőn olvasztjuk ki, ugyanolyan ropogós külsejű, belül puha marad. Szoktam ízesíteni zsíron dinsztelt kis fejnyi apróra vágott hagymával a változatosság kedvéért, de ilyenkor kevesebb vajat teszek a tésztájába.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Vadady Máriának!
További pogácsa receptek
Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell, vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni a családi asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt.
Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.