A legkedveltebb loncok: illatos szépségek a kertben

A loncok (Lonicera) kedvelt kerti növények, melyek sokféle formában és színben elérhetőek. A csavarodó, futó vagy éppen bokros növények nemcsak szépségükkel, de illatukkal is elvarázsolnak, igazi életet lehelnek a kertbe. Ha te is szeretnél egy ilyen csodálatos növényt a kertedbe, akkor jó helyen jársz! Ebben a bejegyzésben a legkedveltebb loncfajtákat mutatom be, és megtudhatod, hogyan gondozd őket.

japán lonc

A loncok származása, jellemzése

Japántól Jerikóig, az etruszkok földjétől a tatár birodalomig mindenhol gyökeret vertek különböző loncfélék, amelyek eredtüket a nevükben hordozzák. A mintegy kétszáz fajt felölelő nemzetség Földünk északi féltekéjén honos, van közöttük lombhullató és örökzöld egyaránt.

Abban mindegyik megegyezik, hogy kúszni akar: felfelé tízméteres magasságig vagy talaj mentén messzire. Ahhoz, hogy magasra törjön, támasztékra van szüksége, ami a szabad természetben a legközelebbi fát jelenti, ennek a törzsére csavarodik fel. A kertben viszont gondoskodni kell növényrácsról, pergoláról vagy kőfalról, mert a legtöbb fajnak lételeme a mozgás.

A loncok többsége a virágzást követően – miután a rovarok kiszívták az édes nektárt, és egyúttal a beporzást is elvégezték – fekete vagy piros bogyóterméseket hoz, amelyek késő őszig díszlenek.

A lonc virága sok romantikus költőt megihletett, Shakespeare Szentiváni álom című darabjában is szerepet kap. Nem csoda, hiszen édes, fűszeres illata a tavasz végétől nyár derekáig belengi az erdőket és a kerteket.

A legkedveltebb loncfajták

A temérdek fajból tucatnyi kedvelt kerti díszcserje lett. Ezek közül mutatom be a legkedveltebbeket.

Japánlonc (Lonicera japonica)

A japán lonc egy örökzöld vagy félörökzöld kúszónövény, amely rendkívül gyors növekedésű. Virágai fehér vagy sárgás színűek, édes illatúak, és a nyár elején nyílnak. Sok kertész kedvence, mivel könnyen nevelhető és látványos virágtömegével díszíti a kerteket. A japán lonc azonban agresszívan terjedhet, ezért érdemes körültekintően választani az ültetés helyét.

japán lonc

Jerikói lonc (Lonicera caprifolium)

Ez a fajta lonc is kúszónövény, mely Európában őshonos. Virágai halványrózsaszínűek, sárga középpel, és rendkívül illatosak. A kecskerágó lonc különösen alkalmas kerítések, lugasok befuttatására.

jerikói lonc

Mézbogyó lonc (Lonicera caerulea)

A mézbogyó lonc, vagy más néven kék mézbogyó, egy bokros növekedésű cserje, mely ehető, édes gyümölcsöket hoz. A bogyók kékeslilák és a nyár elején érnek be. Ezt a fajtát főleg a gyümölcse miatt termesztik, de dísznövényként is megállja a helyét. Ehető gyümölcse sok C- és sok B-vitamint, valamint antioxidánst (antociánt) tartalmaz. Japánban lekvárt, italt és fagylaltot is készítenek belőle.

mézbogyó lonc termése

Tatárlonc (Lonicera tatarica)

Ez a fajta lonc rendkívül szívós és ellenálló. Tavasszal apró, rózsaszín vagy fehér virágai nyílnak, amelyeket nyár derekán élénkpiros bogyók követnek. A tatár lonc kiváló választás kezdő kertészek számára.

tatár lonc bogyói

Búbos lonc (Lonicera periclymenum)

Ez a fajta lonc Európa szerte kedvelt, köszönhetően a rendkívül illatos, sárga és fehér virágainak. A kúszó lonc ideális választás pergolák és kerítések befuttatására.

búbos lonc

Örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida)

Az örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, mely igen kedvelt dísznövény a magyar kertekben is. Kiváló választás alacsony sövénynek, talajtakarónak, de szoliterként is megállja a helyét. Apró sötétzöld leveleivel egész évben díszít, ősszel apró, fényes gyöngyre emlékeztető lila bogyók ékesítik. Igénytelen, könnyen szaporítható növény, aminek a gondozása is egyszerű.

örökzöld mirtuszlonc

Rózsalonc

A virágokkal teli, kissé lecsüngő hajtásokkal rendelkező rózsalonc (Weigela) különösen kedvelt a kertekben.

rózsalonc gondozása

A loncok gondozása

A loncok általában könnyen nevelhető növények, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani.

  • Ültetés: A loncokat tavaszi vagy őszi időszakban ültessük napos vagy félárnyékos helyre. A talaj legyen tápdús és jó vízáteresztő képességű.
  • Öntözés: Rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen száraz időszakban.
  • Tápanyagok: Tavaszi időszakban adjunk a loncoknak szerves trágyát.
  • Vágás: A loncokat kora tavasszal metszhetjük.
  • Teleltetés: A legtöbb loncfajta jól tűri a telet, de az érzékenyebb fajtákat érdemes védeni a fagytól.

Betegségek és kártevők

A loncokat ritkán támadják meg komoly betegségek vagy kártevők. Néha azonban előfordulhat levéltetű vagy lisztharmat fertőzés. Ezek ellen rovarölő szerek vagy gombaölő szerek alkalmazásával védekezhetünk.

A loncok felhasználása

A loncokat számos módon felhasználhatjuk a kertben. Kúszó hajtásaikkal befuttathatunk kerítéseket, pergolákat, vagy akár falakat is. Egyes fajták kiváló talajtakarók. A loncvirágokból illatos teát vagy szörpöt készíthetünk.

A loncok gyönyörű és illatos növények, amelyek könnyen nevelhetők. Ha szeretnél egy színes és illatos kert, akkor ne habozz, szerezz be néhány loncot!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük