Bazsalikomos paradicsomleves
Télen valahogy sokkal jobban kívánom a leveleseket. A bazsalikomos paradicsomleves ízletességén és melegítő hatásán túl azért is jó választás a téli hónapokban, mert elénk varázsolja a nyár könnyed ízeit. A recept roppant egyszerű és gyorsan el is készül a kitűnő leves.
Bazsalikomos paradicsomleves receptje
Hozzávalók
- 15 dl paradicsomlé vagy paradicsomital,
- 2 evőkanál olívaolaj (étolaj vagy zsír is használható helyette),
- 2 evőkanál finomliszt,
- 1 kis fej hagyma, (el is maradhat)
- 4 evőkanál cukor,
- só ízlés szerint,
- fekete bors ízlés szerint,
- 12 bazsalikomlevél,
- 5 dkg tészta vagy mozarella sajt.
Bazsalikomos paradicsomleves elkészítése
- A lisztből az olívaolajon vagy más zsiradékon világos rántást készítünk,
- Apránként higítva a paradicsomlével csomómentesre keverjük, végül az összes levet beleöntjük.
- Ha szeretjük a hagymát, egy fej megtisztított vösörhagymát egészben hozzáadunk.
- Ízesítjük a cukorral, sóval és borssal.
- Forralásig ahgyjuk főni.
- Miután felforrt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a közepesen apróra vágott bazsalikomleveleket. Ezzel már nem forraljuk tovább.
- Betétként tésztát, reszelt vagy apróra vágott sajtot adhatunk hozzá.
- A tésztát kifőzzük.
- Tálaláskor a tányérokba 1-2 evőkanálnyi tésztát teszünk, majd rászedjük a levest, és pár bazsalikomlevélkével tovább díszíthetjük.
- Tészta nélküli sajtos változatnál a tányérokba mert forró levelesbe rakjuk a reszelt vagy apró darabokra vágott sajtot.
Tipp: tésztaként készíthetünk bele reszelt tésztát, vagy ha nosztálgiázni akarunk, jöhet a jó öreg betűtészta. De jól illik hozzá a nokedlit is. A tészta nem zárja ki, hogy sajt is kerüljön bele, azzal csak még ízletesebb lesz a leves.