Diós habos linzerkarika – szuper recept

A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.

Diós habos linzerkarika tányéron

Diós habos linzerkarika receptje

A nagymamám receptje, nagyon sokat sütötte, mi pedig alig vártuk, hogy elkészüljön. – ajánlotta a Ujvári-Kordics Veronika.

Hozzávalók – 80 darabhoz

Tésztához:

  • 25 dkg liszt,
  • 15 dkg zsír,
  • 15 g sütőpor,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 8 g vaníliás cukor,
  • kevés tej.

A habhoz:

  • 2 tojásfehérje,
  • 20 dkg cukor,
  • 25 dkg darált dió.

Szóráshoz:

  • porcukor, ez el is maradhat.

Diós habos linzer elkészítése

  • A lisztet összekeverjük a sütőporral a cukrokkal, hozzáadjuk a zsírt, a tojások sárgáját.
  • Összegyúrjuk, annyit tejet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
  • Közben a tojásfehérjét egy csipet sóval a cukorral elkeverjük és kemény habbá verjük. Ha egy csipet sót vagy pár csepp citromlét teszünk hozzá könnyebben habbá tudjuk verni.
  • Végül óvatosan hozzákeverjük darált diót. Én mindig lyukas közepű fakanalat használok, így nem törik össze a tojásfehérje.
  • Kinyújtjuk a tésztát és közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat nyomunk.
  • Zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük egyesével.
  • Az elkevert diós habból, teáskanálnyit teszünk mindegyik közepére.
  • 200 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
  • Porcukorral meghintve kínáljuk. Ez el is maradhat.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

További linzer receptek

Nem tudom ki hogy van vele, de a hagyományos linzer nem tartozik a kedvenceim közé. Nekem kell még valami a tésztába, ami egy kicsit megfűszerezi, karakteresebb ízűvé teszi. Eddigi nagy kedvencem a diós linzer volt, most hogy kipróbáltam, a kókuszos linzer is felkapaszkodott mellé. A hosszan elálló és finom aprósütemény a hétköznapokat is ünneppé varázsolja.

A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.

A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi könyvre, benne a csudijó mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük