A nagy klasszikus, a képviselőfánk receptje

A képviselőfánk már a 19. században is ismert és kedvelt édesség volt. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni. Akár így van, akár nem, napjainkban is igen népszerű a kerek formájú, vaníliás-habos, gyorsan bekapható édesség. A lágy vanília krémmel töltött habkönnyű tészta elkészítése egyszerű, mutatom is a receptet.

képviselőfánk

Képviselőfánk története

A képviselőfánkot a legendák szerint  az országgyűlési képviselők fogyasztották először az 1800-as években. Nevét is nekik köszönheti. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni.

„Ma is fánk készült, de képviselőfánk. Ebből kb. 20 darab normál méretű fánk lesz. Én csak annyit töltök be egyszerre, ami el is fogy. A többi krémet a hűtőben, a tésztát száraz helyen dobozban tartom. A mennyiség felezhető.

Ugyanebből a tésztából szoktam mokkáskanálnyi halmokat sütni, úgyis megnő, és sajtkrémmel töltöm, mint a vendégváró sajtos falatkákat. Azt is érdemes kipróbálni.” – kaptuk a tanácsokat Farkas Ancsától.

Képviselőfánk receptje – 8 – 10 darabhoz

Hozzávalók

Tésztához

  • 10 dkg víz,
  • 4 egész tojás,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg liszt.

Krémhez

  • 2 csomag vaníliás főzős puding,
  • 3 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat,
  • 1 liter tej,
  • 4 tojásfehérje,
  • kis porcukor.

Tetejére

  • tejszínhab

Elkészítése

  • 10 dkg vizet 10 dkg vajjal felforralunk,
  • beleteszünk 10 dkg finom lisztet,
  • habverő 2-es fokozatán kb. 2 percig keverjük, (hallani, hogy serceg)
  • eloltjuk a tüzet és a 4 egész tojást egyenként nagyon erősen beledolgozunk,
  • a tepsibe sütőpapírt teszünk, és 2 teáskanál segítségével kisebb héjasdió nagyságú halmokat rakunk,
  • 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
  • a krémhez a 2 csomag vaníliás főzős pudingot, a cukrot, a vanília kivonatot egy liter tejjel összefőzzük.  (Én mikróban szoktam, kb. 3 percenként megkeverem).
  • közben a 4 tojás fehérjéből kis porcukorral kemény habot verünk, és a még forró krémbe keverjük,
  • a kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, és megtöltjük a krémmel,
  • tejszínhabot nyomunk rá, visszahelyezzük a kalapját, és porcukorral meghintjük.

Tipp: A fánkokat még finomabbá tehetjük és megbolondíthatjuk egy kis csoki öltettel.

képviselőfánk jalom egy tányéron

Ha esetleg félsz, hogy nem jönne fel a tészta, akkor neked a tepsiben sült képviselőfánk receptjére van szükséged.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Farkas Ancsának és Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük