Vendégváró sajtos falatkák

Vendégváró sajtos falatkák várták a vendégeket legutóbb Farkas Ancsa olvasónknál. Ancsa néhány, a Burjánzó balkonok és kertek csoportban, valamint a Balkonada találkozókon megismert kedves embert látott vendégül otthonában egy beszélgetésre. Az általa készített sajtos falatkák is igen nagy sikert arattak, így köz kívánatra leírta nekünk a receptet.

sajtos falatka

Vendégváró sajtos falatkák hozzávalói

Tésztához

  • 30 dkg finomliszt,
  • 10 dkg  margarin és 5 dkg házi zsír, vagy 17 dkg margarin,
  • 1 kisebb tojás,
  • 1,5 dkg élesztő,
  • fél deci tejben,
  • 1 csapott teáskanál só,
  • 1 tojás a megkenéshez.

Krémhez:

  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 10 dkg reszelt sajttal,
  • 1 db camping sajttal (vagy valamilyen más krémsajt),
  • 1 mokkáskanálnyi ecetes reszelt torma,
  • reszelt sajt a forgatáshoz.

Vendégváró sajtos falatkák elkészítése

  • az élesztőt felfuttatjuk a tejben,
  • a hozzávalókat összeöntjük,
  • késes aprítóban jól összedolgozzuk, 
  • egy órát pihentetjük hideg helyen,
  • 2-3 mm vastagra nyújtjuk,
  • cakkos szélű szaggatóval kis köröket szaggatunk belőle,
  • minden másodiknak a közepébe apró lyukat fúrunk,
  • felvert tojással lekenjük, 
  • 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük,
  • amíg pihen a tészta, elkészítjük a krémet,
  • a lisztet a tejben habverővel elkeverjük,
  • mikróban pár perc alatt besűrítjük,
  • hozzáadjuk a vajat,
  • a reszelt sajtot,
  • a krémsajtot,
  • a tormát,
  • jó habosra kikeverjük,
  • a krémmel jó vastagon megkenjük a kihűlt karikákat,
  • rátesszük a lyukas karikát,
  • a szélét reszelt sajtba forgatjuk,
  • a lyukba is teszünk egy pici sajtot.

Ez az adag 8-10 főre elég. Nem érdemes többet csinálni egyszerre, mert frissen az igazi. Jó étvágyat hozzá!

Nagyon köszönjük Farkas Ancsának a kitűnő receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük