Vendégváró sajtos falatkák receptje
Vendégváró sajtos falatkák várták a vendégeket legutóbb Farkas Ancsa olvasónknál. Ancsa néhány, a Burjánzó balkonok és kertek csoportban, valamint a Balkonada találkozókon megismert kedves embert látott vendégül otthonában egy beszélgetésre. Az általa készített sajtos falatkák is igen nagy sikert arattak, így közkívánatra leírta nekünk a receptet.
Vendégváró sajtos falatkák receptje
Hozzávalók
Tésztához
- 30 dkg finomliszt,
- 10 dkg margarin és 5 dkg házi zsír, vagy 17 dkg margarin,
- 1 kisebb tojás,
- 1,5 dkg élesztő,
- fél deci tejben,
- 1 csapott teáskanál só,
- 1 tojás a megkenéshez.
Krémhez:
- 2 dl tej,
- 2 evőkanál liszt,
- 10 dkg reszelt sajttal,
- 1 db camping sajttal (vagy valamilyen más krémsajt),
- 1 mokkáskanálnyi ecetes reszelt torma,
- reszelt sajt a forgatáshoz.
Vendégváró sajtos falatkák elkészítése
- az élesztőt felfuttatjuk a tejben,
- a hozzávalókat összeöntjük,
- késes aprítóban jól összedolgozzuk,
- egy órát pihentetjük hideg helyen,
- 2-3 mm vastagra nyújtjuk,
- cakkos szélű szaggatóval kis köröket szaggatunk belőle,
- minden másodiknak a közepébe apró lyukat fúrunk,
- felvert tojással lekenjük,
- 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük,
- amíg pihen a tészta, elkészítjük a krémet,
- a lisztet a tejben habverővel elkeverjük,
- mikróban pár perc alatt besűrítjük,
- hozzáadjuk a vajat,
- a reszelt sajtot,
- a krémsajtot,
- a tormát,
- jó habosra kikeverjük,
- a krémmel jó vastagon megkenjük a kihűlt karikákat,
- rátesszük a lyukas karikát,
- a szélét reszelt sajtba forgatjuk,
- a lyukba is teszünk egy pici sajtot.
Ez az adag 8-10 főre elég. Nem érdemes többet csinálni egyszerre, mert frissen az igazi. Jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönjük Farkas Ancsának a kitűnő receptet!