Nutella krémlikőr házilag

Nutella krémlikőr házilag is egyszerűen elkészíthető édes, női itóka, ami karácsonyi ajándéknak is kitűnő. Egyszerű recept alapján, gyorsan elkészíthető a finom likőr. Érdemes azonban pár napig várni a kóstolásával, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Jól lehűtve vagy jéggel a legfinomabb.

nutella krémlikőr

Nutella krémlikőr házilag reecptje

Azt hiszem a Nutellát nem nagyon kell bemutatni. Nagyon sokan szeretik. Sokan töltik vele a palacsintát, én is megosztottam már a leveles tésztából készülő nutella szívecskék receptjét.

Magam nem igazán vagyok oda érte, sem önmagában, sem süteményekben nem igazán kedvelem. Lehet, hogy tudat alatt az is közrejátszik, hogy tudom, mennyi pálmaolajat használnak fel a világon és mi mindennel jár ez. Az olajpálma-ütetvények kialakítása őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének lerombolásával, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár.

Nutella egy mogyorós, csokoládés krém védjegyezett neve. A kenhető mogyorókrémet, amely kevés kakaót is tartalommal a Ferrero cég vezette be 1964-ben.

A Nutella fő összetevője a cukor, növényi olaj (31%, nagyrészt pálmaolaj), mogyoró (13%), kakaó és a sovány tej. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szóját is tartalmaz. Nutellát számos országban „mogyorós krémként” forgalmazzák. Az olasz jog szerint nem lehet „csokoládékrém” címkével ellátni, mivel nem felel meg a kakaó szárazanyag tartalom minimális kritériumainak.

A Nutella 10,4% telített zsírt és 58% feldolgozott cukrot tartalmaz. Két evőkanál(37 gramm) adagja 200 kalóriát tartalmaz.

Érdekességként említem meg, hogy a Nutellának külön világnapja is van, február 5-én.

Hozzávalók

  • 400 g Nutella,
  • 250 g porcukor (én 200 g-t tettem bele, ne legyen annyira édes),
  • 400 ml habtejszín,
  • vaníliarúd (aroma is jó),
  • 500 – 700 ml rum,
  • ízles szerint kevés lefőzott kávé.

Nutella krémlikőr elkészítése

  • A rum kivételével összemelegítem a hozzávalókat forrásig.
  • Kihűtöm, jól el keverem benne a rumot.
  • Hűtőben tárolom.

Tipp: A krémlikőröknél gyakran előfordul, hogy besűrűsödik. Nem kell kétségbe esni, tejszínnel, tejjel és alkohollal tudod hígítani. Akár mindegyikből tehetsz hozzá. Kóstold közben és ahogy érzed, úgy tegyél hozzá valamelyikből. De tehetsz bele pl. mandula vagy mogyorólikőrt (nem krémlikőrt!), hogy ha karakteresebb íz kellene, de akár kávéval is higíthatod.

Nagyon köszönöm a szuper receptet Bükvics Diának!

További házilag készíthető likőr receptek

A likőrök házilag készítése egyáltalán nem bonyolult. A házilag készülő édes alkoholos italok receptjének elsősorban az ünnepek, főleg karácsony és szilveszter környékén van nagy keletjük. Az előrelátók azonban már az évközben elkészítik az ajándéknak való finomságot. Többek közt olyan népszerű alkoholos italok receptejét hoztam, mint a Baileys, a Limoncello vagy az Unicum.

Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk az egyszerűen elkészíthető házi limoncello receptjét.

A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam „k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük