Nutella krémlikőr házilag
Nutella krémlikőr házilag is egyszerűen elkészíthető édes, női itóka, ami karácsonyi ajándéknak is kitűnő.
Azt hiszem a Nutellát nem nagyon kell bemutatni. Nagyon sokan szeretik. Sokan töltik vele a palacsintát, én is megosztottam már a leveles tésztából készülő nutella szívecskék receptjét.
Magam nem igazán vagyok oda érte, sem önmagában, sem süteményekben nem igazán kedvelem. Lehet, hogy tudat alatt az is közrejátszik, hogy tudom, mennyi pálmaolajat használnak fel a világon és mi mindennel jár ez. Az olajpálma-ütetvények kialakítása őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének lerombolásával, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár.
Nutella egy mogyorós, csokoládés krém védjegyezett neve. A kenhető mogyorókrémet, amely kevés kakaót is tartalommal a Ferrero cég vezette be 1964-ben.
A Nutella fő összetevője a cukor, növényi olaj (31%, nagyrészt pálmaolaj), mogyoró (13%), kakaó és a sovány tej. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szóját is tartalmaz. Nutellát számos országban „mogyorós krémként” forgalmazzák. Az olasz jog szerint nem lehet „csokoládékrém” címkével ellátni, mivel nem felel meg a kakaó szárazanyag tartalom minimális kritériumainak.
A Nutella 10,4% telített zsírt és 58% feldolgozott cukrot tartalmaz. Két evőkanál(37 gramm) adagja 200 kalóriát tartalmaz.
Érdekességként említem meg, hogy a Nutellának külön világnapja is van, február 5-én.
Nutella krémlikőr házilag
Hozzávalók
- 400 g Nutella,
- 250 g porcukor (én 200 g-t tettem bele, ne legyen annyira édes),
- 400 ml habtejszín,
- vaníliarúd (aroma is jó),
- 500 – 700 ml rum,
- ízles szerint kevés lefőzott kávé.
Elkészítése
- A rum kivételével összemelegítem a hozzávalókat forrásig.
- Kihűtöm, jól el keverem benne a rumot.
- Hűtőben tárolom.
Nagyon köszönöm a szuper receptet Bükvics Diának!