Káposztával töltött paprika télire – recept

A káposztával töltött paprika télire való eltevése egyszerű. Leginkább az szokott gondot okozni, hogy a paprika megpuhul vagy beszürkül, bebarnul. Olvasónk elmondja, hogy készül nála a ropogós, finom, és a színét is megtartó finom savanyúság.

Káposztával töltött paprika

Káposztával töltött paprika receptje

Hozzávalók

  • 2 kg fehér káposzta,
  • 70 dkg vöröskáposzta,
  • 50 dkg vöröshagyma,
  • 2 evőkanál só,
  • 2 kg körüli paprika (érdemes fehér és piros paprikát vegyesen használni)
  • egész bors,
  • egész fűszerkömény,
  • babérlevél.

Savanyúságléhez:

  • 2,5 liter víz,
  • 3,5 dl 20 %-os ecet,
  • 15- 35 dkg kristálycukor,
  • 4 evőkanál só,
  • 2 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát.

Káposztával töltött paprika elkészítése

  • a savanyúságlé hozzávalóit az ecet kivételével összekeverjük, cukrot ízlés szerint tegyünk hozzá, közben kóstolgassuk,
  • forraljuk fel,
  • végül tegyük hozzá az ecetet is,
  • hagyjuk teljesen kihűlni,
  • a paprikákat megmossuk, a tetejüket levágjuk és kiszedjük a belsejüket, 
  • a káposztákat megmossuk és legyaluljuk,
  • a hagymát hozzáaprítjuk,
  • 2 evőkanál sóval megszórjuk,
  • félórát állni hagyjuk,
  • majd kifacsarjuk,
  • a paprikákat megtöltjük a káposztával, 
  • a már megtöltött paprikákat berakjuk az üvegekbe,
  • a tetejére rakunk a fűszerekből,
  • majd felöntjük a lével,
  • másnapig lezáratlanul hagyjuk,
  • másnap kipótoljuk a savanyúságlevet,
  • mindegyikre teszünk egy késhegynyi tartósítószert,
  • lezárjuk az üvegeket.

Tipp: a savanyúság levet mindenképp hagyjuk kihűlni, és hidegen öntsük rá, mert így lesz majd ropogós és szép színes a paprika.

Nagyon köszönöm a receptet Szőtsné Editnek!

További savanyú paprika receptek

Örülök, hogy van egy főzős Facebook csoportunk, a Kertemből tálalva – házias ételek és receptek. Nem vagyunk túl nagy létszámmal, de pont ezért nagyon jó a hangulat, érdemben tudunk segíteni egymásnak. Rengeteg új ötletet osztanak meg az olvasók, amikből a legjobbakat ide a blogra is felteszem. A sült paprika eltevése télire is pont egy ilyen recept. Ha bő a paprika termés a kertben vagy olcsón hozzájutunk a paprikához, érdemes tartósítani.

Sült kápia paprika télire készítése kitűnő ötlet: most csupán egy kis munka, télen pedig csak elő kell kapni a polcról és már élvezhetjük is a nyár ízeit.

A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. KILIN ATTILA szerint:

    MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA -ECET,BABÉRLEVÉL ,CUKOR,SOKAN MÉG MUSTÁR MAGOT ÉS FOKHAGYMÁT IS TESZNEK BELE PEDIG A TÉLI SAVANYOSÁG ELTEVÉSE EGY NAGYON EGYSZERÜ MÜVELET SO,KAPOR,TORMA ,CSOMBORDÉS ESETLEG AGY CSIPÖS PAPRIKA SEMMI MÁS ÉS CSODÁLATOS LESSZ EGYSZERI FORRÁZÁS ENYI EZ MAGYAR SAVANYOSÁG NEM CUKOR NEM ECET STB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük