Dinnyelekvár készítése egyszerűen

A napokban megosztott görög- és sárgadinnyebefőttnek és az alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges görög dinnyelekvár receptjét. A dinnye héjának sem a kukában vagy a komposzton landolnia, finom savanyúság lehet belőle télire.

dinnyelekvár recept

A házilag készített gyümölcslekvároknak nincs párja. Ma már nagyon sok olyan hozzávalót, kiegészítőt találunk, ami megkönnyíti és meggyorsítja a lekvárfőzést. A különböző zselésítő anyagok, mint például a dzsemfix vagy a befőző cukor használata egyre terjed. Magam részéről azonban az így készült lekvároknak mindig érzek valami mű ízét, jobban szeretem nagyanyáink jól bevált módszereit használni a lekvárfőzésnél is. 

A lekvárok ízesítésénél tényleg csak a képzeletünk szab határt. Van aki az alkohol változatokra esküszik.

Pócza Csabáné Irénke a Kertemből tálalva Facebook csoportban osztotta meg a fenséges dinnyelekvár receptjét.

„Ma ebéd mellett dinnyelekvárt is főztem. Hasonló, de sokkal olcsóbb, mint a sárgabarack… Jó állagú, sűrű lekvár lett. Még főzök majd nagyobb tételt is…-Ajándéknak karácsonykor igazi különlegesség.”

Dinnyelekvár hozzávalói

  • 1 kg görögdinnye, fehér héja is,
  • 1 citrom héja és húsa,
  • kis citromsav,
  • 1 dzsemfix,
  • 3o dkg cukor.

Dinnyelekvár elkészítése

  • a dinnye húsát és fehér héját feldaraboltam,
  • kis vizet öntöttem alá,
  • összefőztem,
  • amikor már puha volt, leöntöttem a vizet,
  • hozzáadtam a zselésítőt, a citromsavat és a cukrot,
  • mixerrel pürésítettem,
  • forrón üvegbe tettem,
  • dunsztban hagytam kihűlni.

Nagyon köszönöm Pócza Csabáné Irénkének a kitűnő receptet!

Jó étvágyat!

Tudtad, hogy a dinnyehéját is hasznosíthatod?

Dinnyehéj savanyúság

Mutatom az olvasótól kapott dinnyehéj savanyúság receptjét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük