Ínyenc libacomb pirított diós fügeraguval

Nem véletlen, hogy Márton-napkor ettek libát elődeink és nem is feltétlenül Szent Márton legendájához kapcsolódva. Egyszerűen ekkorra nőttek meg a tavasszal kikelt kis libák hatalmasra és ha már úgy is vége volt a munkáknak a földeken, jó alkalom volt egy kis ünneplésre. Ha már unjuk a ludaskását, az ínyenc libacomb diós fügeragú körettel az év bármelyik napjára jó választás.

ínyenc libacomb

Ínyenc libacomb receptje

„Márton napi libás fogás… a mai ebédünk volt 😋
Az idei utolsó fügéket használtam fel a raguhoz.
Nagyon jó áron vásároltam egész, fiatal libát, a csontos részekből, aprólékból isteni leves készült. A húsos részekből készítettem ezt a fergetegesen finom fogást.
Ha szeretitek az édes és a sós ízeket keverni, feltétlenül készítsétek el.
Nem fogtok csalódni…!
Ráadásul kuktában főztem, pároltam készre az egészet, ettől lett nagyon intenzív az íze, a hús állaga finom puha lett.
Különleges finom, ízekben gazdag fogás.” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók 2 libacomb + 1 egész libamellhez vagy 4 libacombhoz

  • Személyenként 1 libacomb (fiatal, nem hízott liba volt) vagy bőrös libamell, elfelezve,
  • só,
  • bors,
  • 2 evőkanál vaj,
  • kb. 25 dkg vöröshagyma,
  • 2,8 dl rosé bor,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 arasznyi friss rozmaringág,
  • 1 teáskanál méz,
  • 2 evőkanál vörös balzsamecet,
  • 2 késhegynyi cayenne – i bors.

Ínyenc libacomb elkészítése

  • Egy serpenyőben vajat olvasztunk, felhevítjük.
  • A megtisztított, nedvességtől leitatott combokat sózzuk, borsozzuk, bőrükkel lefelé fordítva, a vajon pirítani kezdjük. Körben megsütjük, átpirítjuk.
  • A hagymát apró kockákra vágjuk és a pirított libacombok közé szórjuk, együtt sütjük tovább.
    Mehet hozzá a bor, a mazsola, a ketté tört rozmaringág, lefedve puhára, készre pároljuk.
    (Én itt tettem az egészet kuktába és sípolástól számítva 20 percig pároltam)
    Ha elkészült, kiemeljük a sült combokat, alufóliával jól betakarjuk, befedjük.
    A visszamaradt mennyei pecsenyeléhez, mézet, balzsamecetet, cayenne – i borsot adunk és addig főzzük, forraljuk, amíg szépen besűrűsödik.

Pirított diós fügeragu

1 evőkanál olajon 3 evőkanál nádcukrot megolvasztunk, hozzádobunk egy marék dióbelet, átpirítjuk, frissen őrölt borsot, csipetnyi fahéjat szórunk rá és a negyedelt friss fügéket hozzáadjuk. Erős tűzön, pár perc alatt átsütjük, többször átkeverjük….kész.

Tálalás:

A libacombokat (mellet) tányérra helyezzük, petrezselymes burgonyát és a fügeragut is mellé halmozzuk. Az ízletes mártást kis edénykében kínáljuk mellé.

Nagyon finom fogás, minden íz illik egymáshoz, nagyon jól kiegészítik, erősítik egymást.

Jó étvágyat kívánok!

Forrás: Ízletes receptek c. kiadvány

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük