Hagyományos máglyarakás, ahogy a nagyi is készítette
A máglyarakás egy klasszikus magyar édesség, aminek egyszerű receptje főleg ősszel, az almaérés idején kerül elő. Nagyanyáink a megmaradt, szikkadt kifli, zsemle vagy kalács kreatív és finom felhasználására találták ki a szuper receptet. Almával, dióval, tojásfehérje habbal és egyéb finomságokkal felturbózva azonban már senkinek sem jut eszébe, hogy ételmentés, maradék-feldolgozás eredményeként született a finom édesség.
Máglyarakás receptje
A máglyarakás a mákosgubához hasonlóan száraz kifliből, zsemléből vagy a szikkadt fonott kalácsból a legfinomabb.
Hozzávalói
Kalácsos réteghez
- 25 dkg kalács vagy 4 – 5 db szikkadt kifli
- 1 db vanília,
- 7 db tojássárgája,
- 4,5 dkg cukor,
- 7 dl tej.
Almás réteghez
- 4 közepes méretű, savanykás alma,
- 2 dkg cukor,
- fél citrom leve,
- 100 g sárgabaracklekvár,
- 5 dkg darált dió,
- 1 dkg vaj,
- 3 dkg zsemlemorzsa
Habhoz
- 5 db tojásfehérje,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár,
- 2 dkg porcukor.
Máglyarakás elkészítése
- a kalácsot vagy a kifliket felszeleteljük,
- a tojássárgákat kikeverjük a cukorral,
- hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart magjait,
- ebbe a szószba 15 percre beáztatjuk a kalácsszeleteket,
- közben az almákat megpucoljuk és lereszeljük,
- hozzákeverjük a fél citrom levét és 2 dkg cukrot adunk hozzá,
- egy magas falú, tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával,
- a kalácsokat kinyomkodjuk,
- és egymás mellé a tálba rakjuk,
- megkenjük baracklekvárral,
- megszórjuk dióval,
- majd rászórjuk a reszelt almát,
- 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük,
- közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
- hozzáadjuk a citromlevet, a lekvárt és a porcukrot,
- 30 perc elteltével kivesszük a tálat a sütőből,
- a tetejére kenjük a habot,
- visszatesszük a sütőbe és további 15 percig sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Farkas Ancsának!