Hagyományos máglyarakás, ahogy a nagyi is készítette

A máglyarakás egy klasszikus magyar édesség, aminek egyszerű receptje főleg ősszel, az almaérés idején kerül elő. Nagyanyáink a megmaradt, szikkadt kifli, zsemle vagy kalács kreatív és finom felhasználására találták ki a szuper receptet. Almával, dióval, tojásfehérje habbal és egyéb finomságokkal felturbózva azonban már senkinek sem jut eszébe, hogy ételmentés, maradék-feldolgozás eredményeként született a finom édesség.

máglyarakás receptje

Máglyarakás receptje

A máglyarakás a mákosgubához hasonlóan száraz kifliből, zsemléből vagy a szikkadt fonott kalácsból a legfinomabb.

Hozzávalói

Kalácsos réteghez

  • 25 dkg kalács vagy 4 – 5 db szikkadt kifli
  • 1 db vanília,
  • 7 db tojássárgája,
  • 4,5 dkg cukor,
  • 7 dl tej.

Almás réteghez

  • 4 közepes méretű, savanykás alma,
  • 2 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • 100 g sárgabaracklekvár,
  • 5 dkg darált dió,
  • 1 dkg vaj,
  • 3 dkg zsemlemorzsa

Habhoz

  • 5 db tojásfehérje,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár,
  • 2 dkg porcukor.

Máglyarakás elkészítése

  • a kalácsot vagy a kifliket felszeleteljük,
  • a tojássárgákat kikeverjük a cukorral,
  • hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart magjait,
  • ebbe a szószba 15 percre beáztatjuk a kalácsszeleteket,
  • közben az almákat megpucoljuk és lereszeljük,
  • hozzákeverjük a fél citrom levét és 2 dkg cukrot adunk hozzá,
  • egy magas falú, tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával,
  • a kalácsokat kinyomkodjuk,
  • és egymás mellé a tálba rakjuk,
  • megkenjük baracklekvárral,
  • megszórjuk dióval,
  • majd rászórjuk a reszelt almát,
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük,
  • közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
  • hozzáadjuk a citromlevet, a lekvárt és a porcukrot,
  • 30 perc elteltével kivesszük a tálat a sütőből,
  • a tetejére kenjük a habot,
  • visszatesszük a sütőbe és további 15 percig sütjük.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Farkas Ancsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük