Máglyarakás, ahogy a nagyi is készítette

A máglyarakás egy klasszikus magyar édesség, aminek receptje főleg ősszel, az almaérés idején kerül elő. Akár a megmaradt kalács felhasználására is jó ötlet. Kalács helyett kifliből vagy zsemléből is készülhet.

máglyarakás receptje

Máglyarakás receptje

Hozzávalói

Kalácsos réteghez

  • 25 dkg kalács,
  • 1 db vanília,
  • 7 db tojássárgája,
  • 4,5 dkg cukor,
  • 7 dl tej.

Almás réteghez

  • 4 közepes méretű, savanykás alma,
  • 2 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • 100 g sárgabaracklekvár,
  • 5 dkg darált dió,
  • 1 dkg vaj,
  • 3 dkg zsemlemorzsa

Habhoz

  • 5 db tojásfehérje,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár,
  • 2 dkg porcukor.

Elkészítése

  • a kalácsot felszeleteljük,
  • a tojássárgákat kikeverjük a cukorral,
  • hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart magjait,
  • ebbe a szószba 15 percre beáztatjuk a kalácsszeleteket,
  • közben az almákat megpucoljuk és lereszeljük,
  • hozzákeverjük a fél citrom levét és 2 dkg cukrot adunk hozzá,
  • egy magas falú, tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával,
  • a kalácsokat kinyomkodjuk,
  • és egymás mellé a tálba rakjuk,
  • megkenjük baracklekvárral,
  • megszórjuk dióval,
  • majd rászórjuk a reszelt almát,
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük,
  • közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
  • hozzáadjuk a citromlevet, a lekvárt és a porcukrot,
  • 30 perc elteltével kivesszük a tálat a sütőből,
  • a tetejére kenjük a habot,
  • visszatesszük a sütőbe és további 15 percig sütjük.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Farkas Ancsának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 315
  • 11
  •  
  •  
  • 315
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás