Húsmentes zöldbab tokány receptje
A tokány régi magyar étel, ami hagyomyányosan húsból készül és paprika helyett bors és majoranna a fő fűszere. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, amit érdemes néha beiktatni a családi menübe. Már mutatom is az egyszerű receptet.
A zöldbab nagyon ízletes és tápanyagdús zöldségfélénk. Bár nálunk nyáron terem, egész évben hozzájukhatunk, mert fagyasztva mindig kapható. Szezonban azonban érdemes frissen fogyasztani.
Sárga és zöldhüvelyi változata is létezik, bármelyik bármire használható, bár sokan esküsznek rá, hogy a zöldváltozat finomabb. Felhasználási módja igen sokrétű. A levestől a főzelékem és párolt zöldségköreten át a salátáig rengeteg finomság készülhet belőle.
Zöldbab tokány receptje
Hozzávalók
- kb 30-35 dkg Juliskabab (ebből a legfinomabb),
- 1 marék szegfűgomba,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 db koktél paradicsom,
- 1/2 kerti sárga paprika,
- 1 késhegynyi pirospaprika,
- só,
- bors,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 evőkanál olívaolaj.
Zöldbab tokány elkészítése
- a babot megpucoljuk feldaraboljuk,
- egy serpenyőbe tesszük az olajat,
- majd rá a felaprított hagymát egy csipet sóval,
- majd hozzáadjuk a paprikát és a gombát,
- kicsit pirítjuk, majd meghintjük piros paprikával,
- rátesszük a feldarabolt babot,
- majd a paradicsomot is,
- meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel,
- borsozzuk,
- alacsony hőfokon pároljuk, de csak addig, hogy roppanós maradjon a bab,
- ha szükséges utánaízesítünk.
Rizzsel kínáljuk. Én készítettem néhány apró szelet sertéstarját mellé.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!