Víztakarékos öntözés fortélyai a kertben

A víz hatalmas érték a kertben is, érdemes hát okosan gazdálkodni vele. A víztakarékos öntözés nem azt jelenti, hogy megvonnánk az éltető vizet a növényektől. Sokkal inkább arról van szó, hogy okosan locsolunk, akkor és úgy, ahogy a leghatékonyabb a növények szempontjából. Olyan spórolós, vízkímélő ötleteket hoztam, amivel a kertészkedés és a balkonkertészkedés során nem csak a pénztárcádat kímélheted, de tehetsz a környezetet megóvásáért, a jövő nemzedék életkörülményienek javításáért is.

Nyári öntözés - így locsolj okosan a hőségben

Víztakarékos öntözés fortélyai a kertben

Gyűjts az esővizet!

A családi házban élőknek nem okozhat gondot az esővíz gyűjtése. A kertészeti áruházak többféle méretű és árkategóriájú esővíz gyűjtőtartályt kínálnak. A tartályt egyszerűen csak az ereszcsatorna alá kell helyezni és csatornában összegyűlő eső víz nem elfolyik a semmibe, hanem a fedeles tároló edénybe kerül.

A víztároló tartályok túlfolyóval és leeresztő csappal vannak ellátva, a tetejük levehető. Használatukkal nemcsak a vízszámlád lesz kisebb, a virágaid, zöldnövények is meghálálják a gondoskodást. A gyűjtött, lágy esővíz ideális a szobanövényeid locsolásához is. Pl. az orchideák és az azáleák kimondottan a lágy vizet kedvelik.

A kerti növények is imádni fogják, ha csapadékmentes időben esővízzel oltod szomjukat, különösen igaz ez a hortenziára és a rodondendronokra. A vízgyűjtő tartály kb. 10.000 Ft körüli ára első hallásra soknak tűnhet, de ez csak egy egyszeri kiadás. A további kiadásra nem kell számítani és a havi vízszámlád is csökken.

Legyen saját kutad!

Ha lehetőséged van rá, készíttess kutat a kertbe. Fúrt vagy ásott kút egyaránt megfelelő. Így nem kell a drága, ivásra is alkalmas vízzel öntöznöd a növényeket. A saját kútból származó vízzel akár automata öntözőrendszer is kiszolgálható. Az automata öntözőrendszer kiépítése nem olcsó ugyan, de a szakszerűen megtervezett hálózattal sok időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, különösen egy nagyobb méretű kert esetén.

Esőztető öntözés helyett válaszd a csepegtető öntözést!

A csepegtető öntözés a növények gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve ezzel a párolgási és elfolyási veszteséget. Így az öntözés sokkal koncentráltabb, hatásosabb.

Reggel vagy este locsolj!

Meleg nyári napokon a napközbeni öntözés káros a növényekre, hisz a forróságban a hidegebb víz sokkhatásként éri a növényeket. Ráadásul a melegben sokkal nagyobb az elpárolgás is. Reggeli vagy esti locsolással ugyanannyi vízmennyiségből sokkal többet tud hasznosítani a növény.

Minden növénynek az igénye szerinti mennyiségű vizet adj!

Nagy hiba minden növénynek ugyanannyi vizet adni, hisz származásuk eltérő és így vízigényük is. Míg például egy cserépben nevelt leander a forró napokon akár napi kétszeri öntözést is kíván, a pozsgások napokig megvannak víz nélkül.

Öntözz ritkábban, de alaposabban!

A virágágyásokat nem kell feltétlen mindennap locsolni. Jobb ritkábban, de bőséges vízzel öntözni, mint gyakran, de kevés vízzel. Igaz ez a fűre és az örökzöld növényekre is.

Válassz kisebb vízigényű növényeket!

A szárazságtűrő növényeket, például a pozsgásokat ritkábban kell öntözni és strapabíróbbak.

Takard a talajt!

A tisztára kapált, gereblyézett földből kihalnak a hasznos élőlények, míg a szerves anyaggal, mulccsal takart talaj élővé válik.

Használj Geohumust!

A geohumus egy díjnyertes termőföld adalékanyag, ami kiváló víz és tápanyag megkötő tulajdonságokkal rendelkezik. A geohumus granulátumot a földhöz kell keverni, aminek köszönhetően a növények gyorsabban fejlődnek és kevesebb öntözést igényelnek. A 75 %.ban ásványi anyagokból álló geohumus kerti, balkon- és szobanövényekhez egyaránt használható. Cserepes növényeknél 1 liter földhöz 1,5 evőkanál granulátum használata ajánlott.

Takarékoskodj a vízzel a kertben is, hogy a jövő nemzedékeinek is maradjon még ebből az értékes, nélkülözhetetlen kincsünkből. Neked sem mindegy hogy fognak majd élni az utódaid, unokáid, dédunokáid.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük