Víztakarékos öntözés fortélyai a kertben

A növényeknek nedvességre van szükségük a túléléshez, de manapság felelőtlenség pazarolni ezt a kincset. A víz hatalmas érték a kertben is, érdemes hát okosan gazdálkodni vele. A víztakarékos öntözés nem azt jelenti, hogy megvonnánk az éltető vizet a növényektől. Sokkal inkább arról van szó, hogy okosan locsolunk, akkor és úgy, ahogy a leghatékonyabb a növények szempontjából. Olyan spórolós, vízkímélő ötleteket hoztam, amelyekkel a kertészkedés és a balkonkertészkedés során nem csak a pénztárcád tartalmát véded, de tehetsz a környezeted megóvásáért, a jövő nemzedék életkörülményeinek javításáért is.

Nyári öntözés - így locsolj okosan a hőségben

Víztakarékos öntözés fortélyai a kertben

A globális felmelegedés hatására évről évre egyre melegebb és szárazabb hónapokra kell számítani, ezt az utóbbi időben saját bőrünkön is érzékeljük. Egyre gyakrabban tapasztalható, hogy nincs elég víz a kerti kutakban, és nem emberek nem tudják öntözni a kertet, a veteményest.

Hazánkban is előfordult már, hogy egy-egy településen olyan hatalmas volt a vízhiány, hogy az ivóvizet lajtoskocsival szállították a lakóknak. Több helyen locsolási, medence használati korlátozást vezettek be, óva a kincset érő víztartalékot.

A következő tippekkel megadhatjuk a virágoknak, fáknak, bokroknak, amit igényelnek, ugyanakkor takarékoskodhatunk is.

Gyűjts az esővizet!

A családi házban élőknek nem okozhat gondot az esővíz gyűjtése. A kertészeti áruházak többféle méretű és árkategóriájú esővíz gyűjtőtartályt kínálnak. A tartályt egyszerűen csak az ereszcsatorna alá kell helyezni és csatornában összegyűlő eső víz nem elfolyik a semmibe, hanem a fedeles tároló edénybe kerül.

A víztároló tartályok túlfolyóval és leeresztő csappal vannak ellátva, a tetejük levehető. Használatukkal nemcsak a vízszámlád lesz kisebb, a virágaid, zöldnövények is meghálálják a gondoskodást. A gyűjtött, lágy esővíz ideális a szobanövényeid locsolásához is. Pl. az orchideák és az azáleák kimondottan a lágy vizet kedvelik.

A kerti növények is imádni fogják, ha csapadékmentes időben esővízzel oltod szomjukat, különösen igaz ez a hortenziára és a rodondendronokra. A vízgyűjtő tartály kb. 10.000 Ft körüli ára első hallásra soknak tűnhet, de ez csak egy egyszeri kiadás. A további kiadásra nem kell számítani és a havi vízszámlád is csökken.

Ha hordókban gyűjtjük az esővizet, azzal kb. 4-5 ezer liter – egyébként az esőcsatornákon átfolyó – folyadékot menthetünk meg nyaranta.

A szürkevíz nem szennyvíz

A vizet is ugyanúgy újra lehet hasznosítani, mint egy műanyag dobozt vagy egy szakadt ruhát. A szürkevíz a háztartásban már korábban használt, így ivásra, főzésre nem alkalmas víz, amit WC-öblítésre, felmosásra vagy akár öntözésre még nyugodtan alkalmazhatunk.

A kertbe csak akkor kerülhet a szürkevíz, ha nincsenek benne vegyszerszármazékok. A zöldségek és gyümölcsök mosásához használt vizet ne a lefolyóba öntsük, hanem kényeztessük vele a kerti növényeket.

Legyen saját kutad!

Ha lehetőséged van rá, készíttess kutat a kertbe. Fúrt vagy ásott kút egyaránt megfelelő. Így nem kell a drága, ivásra is alkalmas vízzel öntöznöd a növényeket. A saját kútból származó vízzel akár automata öntözőrendszer is kiszolgálható. Az automata öntözőrendszer kiépítése nem olcsó ugyan, de a szakszerűen megtervezett hálózattal sok időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, különösen egy nagyobb méretű kert esetén.

Esőztető öntözés helyett válaszd a csepegtető öntözést!

A csepegtető öntözés a növények gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve ezzel a párolgási és elfolyási veszteséget. Így az öntözés sokkal koncentráltabb, hatásosabb. A csepegtetés folyamatos nedvességszintet tart fenn a talajban, és kevesebb vizet enged ki a napsugárzás és a szél hatására.

A csepegtető öntözés virágos- és veteményeskertekben, valamint ládákban is remekül használható.

Reggel vagy este locsolj!

Meleg nyári napokon a napközbeni öntözés káros a növényekre, hisz a forróságban a hidegebb víz sokkhatásként éri a növényeket. Ráadásul a melegben sokkal nagyobb az elpárolgás is. Reggeli vagy esti locsolással ugyanannyi vízmennyiségből sokkal többet tud hasznosítani a növény.

A locsolás ideális időpontja mindemellett a kora reggel. A hőmérséklet ilyenkor hűvösebb, és általában a szél sem fúj, így kevesebb nedvesség párolog el. Így azt is megakadályozhatjuk, hogy a növények gyorsan kiszáradjanak, vagyis napközben nem kell locsolnunk.

Az este megöntözött növények a nedves leveleknek köszönhetően nagyobb eséllyel vannak kitéve a betegségeknek, ezért jobb nem ekkor locsolni.

Minden növénynek az igénye szerinti mennyiségű vizet adj!

Nagy hiba minden növénynek ugyanannyi vizet adni, hisz származásuk eltérő és így vízigényük is. Míg például egy cserépben nevelt leander a forró napokon akár napi kétszeri öntözést is kíván, a pozsgások napokig megvannak víz nélkül. A túl sok öntözés ugyanúgy növény-egészségügyi problémákat okozhat, mint az, ha túlkevés jut belőle.

Öntözz ritkábban, de alaposabban!

A virágágyásokat nem kell feltétlen mindennap locsolni. Jobb ritkábban, de bőséges vízzel öntözni, mint gyakran, de kevés vízzel. Igaz ez a fűre és az örökzöld növényekre is.

Válassz kisebb vízigényű növényeket!

A szárazságtűrő növényeket, például a pozsgásokat ritkábban kell öntözni és strapabíróbbak.

Takard a talajt!

A tisztára kapált, gereblyézett földből kihalnak a hasznos élőlények, míg a szerves anyaggal, mulccsal takart talaj élővé válik. A talajtakaró megakadályozza, hogy a napsugarak kiszívják a talajból a nedvességet, és hűvösebb közeget hoz létre, ez pedig támogatja a gyökerek növekedését.

A virágos- és zöldségeskertben lerakott mulcsnak nagyjából 7-8 centiméter vastagságúnak kell lennie. A zöldséges kertben a szerves talajtakaró a nedvesség megőrzésén túl visszaszorítja a gyomokat, csökkenti a talajeróziót, és a kórokozók mennyiségét.

Használj Geohumust!

A geohumus egy díjnyertes termőföld adalékanyag, ami kiváló víz és tápanyag megkötő tulajdonságokkal rendelkezik. A geohumus granulátumot a földhöz kell keverni, aminek köszönhetően a növények gyorsabban fejlődnek és kevesebb öntözést igényelnek. A 75 %.ban ásványi anyagokból álló geohumus kerti, balkon- és szobanövényekhez egyaránt használható. Cserepes növényeknél 1 liter földhöz 1,5 evőkanál granulátum használata ajánlott.

Takarékoskodj a vízzel a kertben is, hogy a jövő nemzedékeinek is maradjon még ebből az értékes, nélkülözhetetlen kincsünkből. Neked sem mindegy hogy fognak majd élni az utódaid, unokáid, dédunokáid.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük