Túróval töltött csöröge receptje

Túróval töltött csöröge méltó befejezése lehet a farsangi fánk időszaknak. A fotóját megnézve és a receptet olvasva rögtön kívánós lettem. Még szerencse, hogy nincs itthon túró, így legalább nem kezdek hozzá csöröge sütéshez egy kiadós vacsora után.

Túróval töltött csöröge

Túróval töltött csöröge receptje

„Még tart a farsang időszaka….gyorsan ajánlok még egy finom fánk receptet 😇 Nem az én érdemem a recept, csupán rátaláltam és elsőre beleszerettem 😃
Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire finom, feltétlenül készítsétek el!
Frissen kisülve ropogós a tésztája, mint a csörögének, az édes túrótöltelék ezen emel még egy jó nagyot, ellenálhatatlan!” – ajánlotta Illésn Nagy Mária

Hozzávalók: (Kb. 40 darab lesz belőle)

Tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 1 mokkáskanál só,
  • diónyi zsír,
  • 2 dl szénsavas víz (szódavíz)

Töltelék:

  • 1 kg túró,
  • 4 tojás,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő vagy 1 evőkanál búzadara (ha folyós állagú a töltelék, csak akkor kell bele),
  • ízlés szerint mazsola.

Sütéshez: étolaj

Tálaláshoz: porcukor

Túróval töltött csöröge elkészítése

  • A gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat, szórjuk a sót.
  • Elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a szénsavas vizet. Akkor jó a tészta állaga, ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
  • 5 részre osztjuk, gömbölyítjük, liszttel meghintjük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
  • Amíg pihen a tészta összekeverjük a túrótölteléket.
  • Ezután egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat, késfok vastagságúra, egyik felére kb. 6 adag tölteléket halmozunk, majd ráhajtjuk a másik tésztafelet.
  • Tenyerünk élével lenyomogatjuk, elválasztjuk a túróhalmokat egymástól majd derelyevágó segítségével szögletes részekre vágjuk, osztjuk.
  • A leeső széleket tegyük félre, a végén az összesből lesz egy 6. gombócunk 😉.
  • Forrósítsunk olajat, kb. 2 ujjnyi magasságú elég.
  • Ha közepesen forró, óvatosan a töltött csörögék széleit felemelve tegyük az olajba, süssük mindkét oldalát aranybarna színűre.
  • Szedjük ki papírkéztörlőre.

Porcukorral megszórva kínáljuk, langyosan, hidegen egyaránt ízletes, nagyon finom.
Jó sütögetést kívánok! 🙂
Forrás: http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/turos-csoeroege

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük