Tölcsérfánk, ha valami ropogósra vágysz
Kifogyhatatlan a fánk receptek száma. De végülis farsang időszakában van a fánkok szezonja is. A tölcsérfánk egy normál tölcsérből csurgatva kerül a zsiradékba, ettől kapja különleges formáját. Vékonyságának köszönhetően pedig ropogósságát.
Ujvári-Kordics Veronika készítette a különleges fánkot. „Főzős-sütős műsort nézve találkoztam először ezzel kis fánkocskával. Utána kerestem a receptnek és elkészítettem, így ezzel is gyarapodott a recepttáram. Egyszerű és nagyon finom vendégváró sütemény is lehet.”
Tölcsérfánk hozzávalói
- 35 dkg liszt,
- 5 dkg kristálycukor,
- 2 db egész tojás,
- 14 g sütőpor,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor,
- 2,5 dl tej,
- 2,5 dl víz,
- szükség szerinti mennyiségű étolaj a sütéshez,
- ízlés szerint porcukor a tetejére.
Tölcsérfánk elkészítése
- a tojásokat elkeverem a kristály- és vaníliás cukorral,
- a tejet és vizet kimérem és egyszerre hozzáöntöm a tojásos keverékhez,
- a lisztet elkeverem a sütőporral és a tojásos keverékhez öntöm,
- csomómentesre keverem,
- egy kisebb méretű tölcsért használok az adagoláshoz,
- az olajat felforrósítom,
- a tölcsérbe, miközben befogom az alját, beletöltöm a fánktésztát,
- és mintha „írnánk” belecsorgatom a tésztát az olajba,
- a sütés pár másodpercig tart,
- majd csipesszel megfordítom és világos színűre sütöm mind a két oldalát,
- papírtörlőre szedem ki a fánkokat,
- porcukorral meghintem,
- lekvárral esetleg tejszínhabbal tálalom.
A férjem porcukor nélkül tejföllel fogyasztotta, úgy is nagyon finom.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!