Szilvás finomság Márta módra – egyszerű recept
Szilvás finomság Márta módra címet adtam a Wolf Márta által megosztott finom szilvás süteménynek. Márta a fotó mellé megosztotta a receptet is, de nevet nem adott hozzá. Név nélkül meg még sem kerülhet fel egy süti. Nem igaz?
![szilvás finomság](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2019/08/szilvas-finomsag-480x360.jpg)
Szilvás finomság receptje
„A képen látható szeletek egy normál tortaformába való mennyiségből valók. Két személyre elegendő, kb. 10-12 ilyen szelet lesz belőle. Aki többet szeretne, az duplázza meg a mennyiséget, de akkor nagyobb formát, vagy tepsit kell választani, hogy a tészta jó vékony tudjon lenni.”
Hozzávalók
Tésztához
- 20 dkg finomliszt,
- 10 dkg vaj,
- 1 vaníliás cukor,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 1 egész tojás.
Töltelékhez
- 1/2 kg szilva,
- cukor,
- 1/2 citrom leve,
- kevés zabpehely vagy zsemlemorzsa.
Szilvás finomság elkészítése
- a tészta anyagait összedolgozzuk,
- egy puha zsíros tésztát kapunk, amit alaposan le kell hűteni, hogy könnyen kezelhető legyen,
- minimum 1-2 órára hűtőbe tesszük,
- közben kimagozzuk a szilvát,
- lecukroztam és kicsit megpároltam, megpuhítottam teflon serpenyőben,
- fél citrom levével ízesítettem,
- a hűlési idő letelte után a tésztát két részre vágjuk,
- papírral bélelt tortaformába tesszük a tészta felét, Ha szakad a tészta, nem baj! Össze kell nyomkodni az ujjunkkal, úgysem fog látszódni.
- rákanalazzuk a szilvát,
- kevés zabpehellyel vagy zsemlemorzsával kissé meghintjük, hogy felvegye majd a nedvességet,
- majd beborítjuk a tészta másik felével,
- tojással megkenjük,
- villával megszurkáljuk,
- 170 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük,
- a tálaláshoz a szeleteket kevés porcukorral meghintjük.
Tipp: Akár meggyel, sárgabarackkal is fincsi.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Wolf Mártának!
További szilvás receptek
A szilvás lepény egyszerűen elkészíthető sütemény. A fahéjas cukortól illatozó süteményt kár lenne kihagyni. Már mutatom is a fenséges desszert receptjét.
A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A lisztből és burgonyából készült tészta jól közrefogja az illatos fahéjjal töltött zamatos szilvát.