Szent György-hegyi palacsinta
A palacsintát nem lehet megúnni. Legyen az sima túrós, házi lekváros vagy épp kakaós, bécsi túrós vagy amerikai, mindig jó választás.
Illésné Nagy Mária nem véletlenül most hozta a külnleges palacsinta receptjét.
„A héten volt a palacsinta világnapja! 😉
Egy különlegesen finom, palacsintából készült, csodásan megkomponált édességet ajánlok figyelmetekbe.
Akár vendégeket is kínálhatunk vele, látványos desszert 🙂
Hogy miért Szent György-hegyi? Sajnos nem találtam rá megfelelő magyarázatot. Összesen annyi, hogy az eredeti recept Szent György-hegyi rizlinggel készült. Muskotályos bor volt itthon, azzal is remekül működött, finom lett 😋 forrás: Desszertek (Szalay Könyvek)”
Szent György-hegyi palacsinta hozzávalói
Palacsintához
- 20 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 1 dl tej,
- 1 dl szódavíz,
- 1 csipet só,
- 1 vaníliás cukor,
- 4 evőkanál olaj.
Töltéshez:
- 10 dkg darált dió (vagy mandula),
- porcukor (2-3 evőkanál).
Krémhez:
- 5 dkg mazsola,
- 5 cl rum,
- 5 tojás,
- 12 dkg vaj,
- 10 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dl tejszín,
- 2 dl muskotályos fehér bor (vagy rizling).
Tetejére:
- 3 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 1 evőkanál porcukor
Szent György-hegyi palacsinta elkészítése
- a palacsintatésztából a szokásos módon kisütjük a palacsintákat,
- porcukorral kevert dióval (mandulával) meghintjük a palacsintákat,
- feltekerjük,
- három részre vágjuk,
- egy vajjal kikent tűzálló formába, állítva egymás mellé helyezzük őket,
- elkészítjük a krémet,
- a mazsolát a rumba áztatjuk,
- egy rozsdamentes tálban a tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük,
- hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumos mazsolát, a tejszínt és a bort,
- majd vízfürdőbe tesszük és habverővel állandóan keverjük, besűrítjuk. Ne főzzük túl, mert a tojások sárgája kicsapódhat!
- az elkészült krémet a formában várakozó palacsintákra öntjük, elsimítjuk rajta,
- közepesen meleg sütőbe tesszük, addig sütjük, amíg megköt a krém,
- a tojásfehérjéket a baracklekvárral, cukorral keményre verjük, a sült krém tetejére kenjük, (formázhatjuk),
- visszatesszük a sütőbe,
- piros színűre sütjük.
Felvágás után, akár melegen, hidegen is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Jó szívvel ajánlom az elkészítését!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!