Sertéstarja savanyú káposzta ágyon
Sertéstarja savanyú káposzta ágyon receptet hoztam. Pontosabban nem én, hanem Ujvári-Kordics Veronika olvasónk. Nem sok előkészítést igényel, gyorsan elkészül és hamar fogy.
A savanyú káposzta egy fejes káposztából, tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszer, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal. Az ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas. Sok magyar étel alapanyaga, mint pl. töltött káposzta, székelygulyás, erdélyi rakott káposzta, korhelyleves nélkülözhetetlen alapanyaga. De készülhet belőle savanyúkáposztás-krumplis egytál étel vagy savanyúkáposztás szűzpecsenye rolád is.
Sertéstarja savanyú káposzta ágyon hozzávalói
Húshoz
- 1 kg sertéstarja,
- 5 dl világos sör,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál dijoni mustár,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál aprított, friss kakukkfű,
- 1 evőkanál fűszerpaprika,
- ízlés szerint só.
Káposzta ágyhoz
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 teáskanál fűszerkömény,
- 1 kg savanyú káposzta,
- ízlés szerint frissen őrölt tarka bors.
Elkészítése
- a sörhöz keverem a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát,
- hozzáadom a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet,
- belehelyezem a tarjaszeleteket és hűtőbe teszem pácolódni,
- legjobb, ha benne hagyjuk egy éjszakát, de ha idő szűkében vagyunk, egy-két óra is elég neki,
- egy serpenyőben zsiradékot hevítek, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, hozzáadom a fűszerköményt, a savanyú káposztát (ha szükséges mossuk át), a borsot és megpárolom,
- a savanyú káposztát egy tepsire terítem,
- rásorakoztatom a tarja szeleteket,
- alufóliával befedem,
- 190 C fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb. 50 perc alatt készre sütöm.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!