Sajtos-sonkás croissant receptje
A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó ötlet. A croissant, a francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges. Már mutatom is a receptjét!
Sajtos-sonkás croissant receptje
A franciák félhold alakú croissantja a kifli továbbfejlesztett változata. A croissant tésztájában sokkal több zsiradék van és gyakran kerül bele sós vagy édes töltelék is. A sütés előtti többszöri hajtogatásnak köszönhetően az állaga inkább a leveles tésztáéhoz hasonló.
Hozzávalók
- 620 g liszt,
- 200 ml sima joghurt,
- 200 ml tej,
- 13 g só,
- 2 tojássárgája,
- 35 g élesztő,
- 250 g 80%-os vaj,
- sonka,
- sajt,
- 1 tojássárga a kenéshez.
Sajtos-sonkás croissant elkészítése
- kb. egy deci tejbe felfuttatjuk az élesztőt,
- a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük ,
- egy fánkhoz hasonló állagú tésztát dagasztunk belőle,
- hagyjuk kb. 20 percig kelni.,
- ha megkelt 8 részre osztjuk,
- egyenként mindegyiket kinyújtjuk kb. tányér nagyságúra,
- a vajat 7 részre osztjuk,
- a kinyújtott tésztákat közül 7-et megkenünk a vajjal,
- egymásra rakjuk őket,
- egy órára a hűtőbe tesszük,
- egy óra múlva kivesszük és 20 percet pihentetjük,
- kinyújtjuk kb. 60 -70 cm átmérőjű kerek formára és egyenletesen elosszuk 20 darabba, a
- szélesebb végén töltjük apróra vágott sonkával és sajttal,
- feltekerjük,
- lekenjük tojássárgával,
- tepsibe tesszük,
- hagyjuk kb. 20 percet kelni a tepsiben,
- kb. 170-180 fokon készre sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Cseh Irénkének!
További croissant receptek
Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.
A Limara pékségének receptje alapján sütött csokis croissant elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény egy nagyon finom, réteges tészta lágy csokoládé töltelékkel töltve. Már mutatom is a kitűnő receptet.