Sajtos hajtovány – sós-sajtos vendégváró receptje
A sajtos hajtovány nagy családi kedvenc Wolf Márta olvasónknál. A fotót elnézve nem is csoda, biztos, hogy nálunk és sokaknál is az lesz. A sós-sajtos vendégváró finomság egy tartalmas leves után második fogásnak is megfelelő. Már mutatom is az egyszerű receptet.
Sajtos hajtovány receptje
Márta ajánlása: „Igaz, hogy nem a kertemből származnak a hozzávalók, de ez egy olyan finom sós-sajtos-vendégváró, hogy akár a balkonon, akár a kertben tálalva biztosan sikert aratunk vele. Jó nagy adag, a tepsiben látható mennyiség a receptben írtnak a fele.”
A sajtos hajtovány összetevőit és elkészítését tekintve nagyon hasonlít a vajdasági sósra.
Hozzávalói
Tészta:
- 1 kg liszt,
- kb. 6 dl tej,
- 2 tojás sárgája,
- 1 dl olaj,
- 2 evőkanál só,
- pici cukor,
- 5 dkg élesztő.
Krém:
- 20 dkg vaj (vagy margarin),
- 1 teáskanál só,
- 1 tojás,
- 20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt is mehet bele)
Sajtos hajtovány elkészítése
- a tészta hozzávalóiból a szokásos módon lágy kelt tésztát dagasztok, (kézzel, kenyérsütő gépben vagy akár kézi mixerrel is lehet),
- duplájára kelesztem,
- lisztezett deszkára borítom,
- ketté vágom,
- a két részt egyenként kinyújtom jó vékonyra,
- a krém hozzávalóit elkeverem, (a margarin ne legyen túl lágy, épp csak kenhető),
- a tésztákat megkenem a sajtos margarinnal,
- mint a beiglit feltekerem,
- trapézokra szeletelem,
- sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket,
- még egy fél órát kelesztem,
- 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!
Jó étvágyat!
A vajdasági sós süteményt egy kedves exkolléganőm ajánlotta a figyelmembe. Nem most volt, de valamiért mindig halasztgattam az elkészítését. Most végre elővettem a receptet és elkészítettem. Nem bántam meg. Tényleg nagyon gyors és egyszerű. Szívből ajánlom az elkészítését.