Reszelt diós sütemény
Ősszel, a dióérés idején nálunk mindig előtérbe kerülnek a diós édességek. A reszelt diós sütemény nagy erénye, hogy nagyon egyszerű a receptje, könnyű elkészíteni, na és persze nagyon finom is.
Reszelt diós sütemény receptje
Hozzávalók egy tepsihez – a tepsi mérete 28×40 cm
A tésztához :
- 40 dkg liszt,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg margarin (esetleg zsír),
- 3 db tojás sárgája,
- 15 g sütőpor,
- 8 g vaníliás cukor,
- 1 csipet só.
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dió,
- 15 dkg cukor,
- 1 evőkanál kakaó,
- 4 evőkanál baracklekvár,
- 3 db tojás kemény habja,
- 1 db citrom reszelt héja,
- 8 g vaníliás cukor.
Elkészítése
- A tésztának valókat összegyúrjuk.
- Két cipót formálunk belőle.
- Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük az egyik kinyújtott cipót. A másikat kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a diót a cukrot a vaníliás cukrot a kakaót a lekvárt és lereszelt citromhéját összekeverjük.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- Hozzáadjuk a diós keverékhez.
- Óvatosan, – ne törjük össze a tojáshabot – összekeverjük a diós keveréket a tojáshabbal.
- A kész masszát rákenjük a kinyújtott lapra.
- Kivesszük a hűtőből a másik cipót és ráreszeljük a töltelékre. Én inkább rácsipegetem a tésztát, nekem így gyorsabban megy.
- 150 °C-ra előmelegítem a sütőt, majd 200 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütöm.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!