Omlós bejgli sok töltelékkel – jól bevált recept

Az omlós bejgli évente csupán egyszer, karácsonykor készül nálunk, de akkor viszont elmaradhatatlan. Hagyományosan dió és máktöltelékkel készül, persze jó gazdagon, mert nem tészta csak arra van, hogy összetartsa a tölteléket. Bár mi mindig az ünnep előtt pár nappal készítjük, az omlós tésztának köszönhetően akár hónapokkal előbb is elkészíthető- A mélyhűtőben tárolható, az íze pedig olyan, mintha frissen készült volna. Már mutatom is jól bevált receptet!

omlós bejgli

Omlós bejgli receptje

A hozzávalók egy szál közepes méretű tepsibe való bejglihez megfelelőek.

Hozzávalók egy szálhoz

Tésztához:

  • 1 tojás sárgája,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dl tej,
  • 7 dkg zsír,
  • 1 dkg élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • kicsi só

Töltelékhez:

  • 20 dkg dió vagy mák,
  • 10 dkg porcukor,
  • kb. 1 dl tej,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola,
  • fahéj (el is maradhat).
omlós bejgli

Omlós bejgli elkészítése

  • egy kanál cukrot teszünk az 1 dl tejbe,
  • felmelegítjük és felfuttatjuk benne az élesztőt,
  • a lisztben elmorzsoljuk a 7 dkg zsírt és felfuttatott élesztőt,
  • hozzáadjuk a maradék cukrot,  az 1 tojás sárgáját, egy pici sót és jól összedolgozzuk,
  • 1/2 órát kelesztjük,
  • közben a elkészítjük a tölteléket: a cukros dióhoz vagy mákhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, mazsolát,  esetleg fahéjat, majd ráöntünk kb. egy dl tejet, elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk,
  • tepsi méretűre kinyújtjuk, rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
  • majd feltekerjük,
  • kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
  • további 1/2 órát kelesztjük,
  • tojással megkenjük a tetejét és 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
  • ismét megkenjük a tetejét a tojással,
  •  villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben a gőz távozni tudjon,
  • 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük