Diós répatorta receptje – finom, ízletes, szaftos állagú torta

Diós répatorta finom, ízletes, szaftos állagú. Bármilyen alkalomra kitűnő desszert. Olvasónk húsvétra készítette, így csokitojásokkal díszítette.

diós répatorta

Diós répatorta 🥕receptje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 4 tojás,
  • 25 dkg kristálycukor vagy nádcukor (édesítőszer),
  • 10 dkg darált dió,
  • 40 dkg reszelt sárgarépa,
  • 2 teáskanál őrölt fahéj,
  • 30 dkg liszt,
  • 1/2 tasak sütőpor.

Krémhez:

  • 18 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 35 dkg túró,
  • 10 dkg sárgabaracklekvár.

Díszítéshez:

  • darált dió (lehet kissé megpirítani),
  • csokitojások,
  • cukortojások…

Diós répatorta elkészítése

  • A tésztához a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a darált diót, a reszelt sárgarépát, ízesítsük őrölt fahéjjal.
  • Keverjük össze a kimért lisztet a sütőporral és adjuk a masszához, alaposan forgassuk össze.
  • Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel ( vagy használjunk tapadásgátló spray-t) és simítsuk bele a masszát.
  • 160 fokra előmelegített sütőben süssük 50 percig. Hagyjuk a formában kihűlni, ezután vágjuk vízszintesen 3 egyforma lapra.
  • Amíg sül a torta, keverjük ki a krémet…
  • A vajat a porcukorral és a citromlével keverjük ki, adjuk hozzá a túrót. Tegyünk félre 2 evőkanálnyit a díszítéshez.
  • A többi krémmel kenjük meg az alsó és a középső lapot, fedjük be a harmadikkal, vonjuk be a torta oldalát is, majd tegyük 1 órára hűtőszekrénybe.
  • Ezután kenjük meg a tetejét baracklekvárral, szórjuk meg darált (pirított) dióval. Habzsákból nyomjunk kisebb habrózsákat körben a tetejére, díszítsük kedvünk szerint csokitojással…cukortojással…stb.
  • Szeleteljük, kínáljuk.

Finom, ízletes, szaftos állagú torta 😋
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 🥰

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További húsvéti sütemények

Ha húsvét, akkor kalács. Van, aki a hagyományos fonott kalácsra esküszik. Nálunk évek óta a nagyon mutatós napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.

Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő péksüteményt.

Bár sokat hallottam már a sárgatúróról, még sosem kóstoltam. Sok helyen a húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle, más vidékeken pedig évente többször is készítik. Olvasónk fázis fotókkal mutatja meg, milyen egyszerű az édestúró, vagy más néven sárgatúró készítése.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük