Napraforgókalács receptje fázis fotókkal
Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Gyermekkoromban mindig a hagyományos fonott kalács formában készült, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ez még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú. A napraforgkalács receptje egyszerű, a virágalak kialakítását pedig fotókon is mutatom, így érdemes ezzel a szépséggel meglepni a családot húsvétra.
Napraforgókalács receptje
A napraforgókalács a formájáról kapta a nevét, nem pedig arról, hogy napraforgómag kerülne bele. Sőt a mutatós sütemény közepét is mazsolaszemek formázzák meg.
Hozzávalók
Tésztához
- 60 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 5 dkg élesztő,
- 8 dkg cukor,
- 5 dkg vaj, margarin vagy zsír,
- kis só,
- 3 tojássárgája, ebből egy a kalács megkenéséhez,
- 10 dkg mazsola.
Kencéhez
- 10 dkg vaj vagy margarin,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor.
Napraforgókalács tésztájának elkészítése
- Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk.
- lisztbe belekeverjük a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a tejet.
- Jól összedolgozzuk, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
- Amikor már jó levegős, hólyagok vannak benne, akkor az olvasztott vajat vagy zsírt is beledolgozzuk
- A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és az oldalát liszttel meghintjük.
- A tésztát visszahelyezzük és a tetejét is meglisztezzük.
- Letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb. 1/2 órát kelesztjük.
- Újra dagasztjuk, majd újra kelesztjük egy fél órát.A végére kb. az eredeti méret háromszorosára nő.
- Akkor jó a tészta, ha jó hólyagos.
Napraforgókalács formázása, sütése
- A felolvasztott vajból a vaníliából és a porcukorból elkészítjük a kencét.
- A jól meg kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk és hengert formálunk belőle, majd két egyenlő részre osztjuk.
- Az egyik rész tésztát öt, a másikat hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk.
- Az öt gombócból lesz a kalács alapja, a hat részből öt adja majd a napraforgó kisebb szirmait, míg a hatodik lesz majd a kalács közepe.
- Először az öt gombóccal foglalkozunk. Mindegyik gombócot kb. tányér nagyságúra, 2-3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk.
- Az egyiket egy kicsit 1 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, ez lesz majd a teteje, a felső lap.
- A négy egyforma nagyságú kinyújtott lapot megkenjük a langyos kencével és egymásra helyezzük őket.
- A tetejére úgy rakjuk rá a nagyobb lapot, hogy az beborítsa a többi lap oldalát is. Ezt a felső lapot nem kell megkenni a kencével.
- Az egymásra rakott lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és nyolc részre bevágjuk a tészta közepét, vigyázva, hogy a szélénél kb. 1 centis részt vágatlanul hagyjunk. Ez az egy centis rész tartja majd össze a tésztát.
A bevágások mentén a szirmokat kihajtjuk.
A második öt gombócot akkorára nyújtjuk, mint a lyuk a kalács közepén. Ezekkel ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel, tehát nyújtjuk, kencével megkenjük, egymásra rakjuk, a felső lappal beborítjuk, ezt viszont nem kenjük be a kencével. A középre helyezett belső lapokat szintén nyolc részre vágjuk ügyelve arra, hogy a vágások az előzőleg kihajtott szirmok közepére essenek.
Ezeket a belső szirmokat is kihajtjuk.
A hatodik gombócot behelyezzük középre. Ezt is megkenjük a kencével és áztatott mazsolával megszórjuk.
Kb. 30 percig tovább kelesztjük, majd tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük.
További kalács recepetek
Ha esetleg nem édes, hanem sós napraforgókalácsot sütnél, akkor arra is van receptem.
A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.
Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő péksüteményt.