Méteres kalács szelet
A méteres kalács a falusi lakodalmak elmaradhatatlan süteménye. Olvasónk most ennek egy újragondolt változatával lepett meg bennünket. Ez a változat egyszerűbben tálalható és akár kisebb darabokra is szeletelhető süteményt eredményez. A méteres kalács szelet íze viszont megegyezik a nagy elődjének ízével.
Méteres kalács szelet hozzávalói
Sárga lap
- 4 tojás,
- 25 dkg liszt,
- 15 dkg cukor,
- 1 dl olaj,
- 1 dl meleg víz,
- 1/2 csomag sütőpor.
Barna lap
- 4 tojás,
- 22 dkg liszt,
- 3 dkg kakaópor,
- 15 dkg cukor,
- 1 dl olaj,
- 1 dl meleg víz,
- 1/2 csomag sütőpor.
Krém
- 3 csomag puncs ízű pudingpor,
- 9 dl tej,
- 20 dkg porcukor,
- 35 dkg vaj/margarin.
Tetejére
- 20 dkg étcsoki,
- 2 evőkanál olaj.
Elkészítése
- a sárga tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük,
- majd a meleg vizet és az olajat apránként hozzáadjuk,
- beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet,
- a tojásfehérjét habbá verjük és a masszába forgatjuk,
- a tésztát sütőpapírral bélelt 28 x 40 cm-es tepsibe simítjuk és 175 °C-on, tűpróbáig sütjük,
- hűlni hagyjuk,
- ugyanígy készítjük el a barna tésztát is a hozzávalóiból,
- a krémhez a tejjel elkevert pudingport folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük,
- a vajat/margarint porcukorral habosra keverjük,
- és a kihűlt pudinggal krémesre kavarjuk,
- 3 részre osztjuk,
- a kihűlt tésztákat 2-2 lapba vágjuk, majd megtöltjük,
- a réegek sorrendje: sárga lap-krém-barna lap-krém-sárga lap-krém-barna lap-csokoládé máz,
- a tetejére csokimáz kerül,
- ehhez a csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetején elsimítjuk.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!