Melaszos süti – karácsonyi illat bármikor
Melaszos süti receptet osztott meg velünk Ujvári-Kordics-Veronika a következő szavakkal: „A hétvégén karácsony illat volt a konyhámban :)”. Nem tudom mi történt, de nekem azonnal beindult az összes reflexem és nemcsak az orromban, a számban is éreztem a karácsonyi illatot. Ezt a receptet azonnal ki kell próbálni!
Melaszos süti
Hozzávalók -40+ adaghoz:
· másfél bögre vaj
· 2 bögre cukor
· fél bögre melasz
· 2 darab tojás
· 4 bögre liszt
· 2 teáskanál szódabikarbóna
· 2 teáskanál őröl fahéj
· 2 teáskanál őrölt gyömbér
· 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
· 1 teáskanál só
Elkészítése:
1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a sót. Tegyük picit félre.
2. A szoba-hőmérsékletű vajat (semmiképp se mikróban olvasszuk meg, hagyjuk szépen átmelegedni a konyhapulton!) robotgép segítségével keverjük ki a cukorral, amíg az állaga habos, krémes nem lesz.
3. Mehetnek hozzá a tojások és a melasz, ezeket is keverjük bele robotgéppel.
4. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is, és dolgozzuk jól össze a tésztát.
5. Takarjuk le a tésztánkat alufóliával, és tegyük be a hűtőbe 30-60 percre pihenni. Erre azért van szükség, hogy a tésztából könnyedén tudjunk golyókat formázni.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7. Készítsünk kis gömböket a tésztából, és forgassuk meg őket durva szemű kristálycukorban.
8. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 8-10 percig, amíg a tetejük el nem kezd megrepedezni.
9. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.
Engedj meg egy kis kiegészítést, mert tudom, hogy a magyar háztartásokban nem általánosan használt alapanyag a melasz. A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A cukorrépánál a kristályosítás utolsó szakaszában centrifugálással leválasztott szörpöt hívják melasznak. A cukorrépa melasza kb. 50%-ban cukor, főleg szacharóz, de tartalmaz glükózt és fruktózt is. Nagyobb élelmiszer áruházakban és bioboltokban érdemes keresni.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!