Melaszos süti – karácsonyi illat bármikor

Melaszos süti receptet osztott meg velünk Ujvári-Kordics-Veronika a következő szavakkal: “A hétvégén karácsony illat volt a konyhámban :)”. Nem tudom mi történt, de nekem azonnal beindult az összes reflexem és nemcsak az orromban, a számban is éreztem a karácsonyi illatot. Ezt a receptet azonnal ki kell próbálni!

melaszos süti

Melaszos süti

Hozzávalók -40+ adaghoz:

· másfél bögre vaj
· 2 bögre cukor
· fél bögre melasz
· 2 darab tojás
· 4 bögre liszt
· 2 teáskanál szódabikarbóna
· 2 teáskanál őröl fahéj
· 2 teáskanál őrölt gyömbér
· 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
· 1 teáskanál só

Elkészítése:

1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a sót. Tegyük picit félre.
2. A szoba-hőmérsékletű vajat (semmiképp se mikróban olvasszuk meg, hagyjuk szépen átmelegedni a konyhapulton!) robotgép segítségével keverjük ki a cukorral, amíg az állaga habos, krémes nem lesz.
3. Mehetnek hozzá a tojások és a melasz, ezeket is keverjük bele robotgéppel. 4. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is, és dolgozzuk jól össze a tésztát.
5. Takarjuk le a tésztánkat alufóliával, és tegyük be a hűtőbe 30-60 percre pihenni. Erre azért van szükség, hogy a tésztából könnyedén tudjunk golyókat formázni.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7. Készítsünk kis gömböket a tésztából, és forgassuk meg őket durva szemű kristálycukorban.
8. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 8-10 percig, amíg a tetejük el nem kezd megrepedezni.
9. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

Engedj meg egy kis kiegészítést, mert tudom, hogy a magyar háztartásokban nem általánosan használt alapanyag a melasz. A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A cukorrépánál a kristályosítás utolsó szakaszában centrifugálással leválasztott szörpöt hívják melasznak. A cukorrépa melasza kb. 50%-ban cukor, főleg szacharóz, de tartalmaz glükózt és fruktózt is. Nagyon élelmiszer áruházakban és bioboltokban érdemes keresni.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics-Veronikának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 51
  • 9
  •  
  •  
  • 51
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás