Melaszos süti – karácsonyi illat bármikor

Melaszos süti receptet osztott meg velünk Ujvári-Kordics-Veronika a következő szavakkal: „A hétvégén karácsony illat volt a konyhámban :)”. Nem tudom mi történt, de nekem azonnal beindult az összes reflexem és nemcsak az orromban, a számban is éreztem a karácsonyi illatot. Ezt a receptet azonnal ki kell próbálni!

melaszos süti

Melaszos süti receptje

Engedj meg egy kis kiegészítést, mert tudom, hogy a magyar háztartásokban nem általánosan használt alapanyag a melasz. A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A cukorrépánál a kristályosítás utolsó szakaszában centrifugálással leválasztott szörpöt hívják melasznak. A cukorrépa melasza kb. 50%-ban cukor, főleg szacharóz, de tartalmaz glükózt és fruktózt is. Nagyobb élelmiszer áruházakban és bioboltokban érdemes keresni.

És akkor nézzük a receptet!

Hozzávalók – 40+ adaghoz:

  • másfél bögre vaj,
  • 2 bögre cukor,
  • fél bögre melasz,
  • 2 darab tojás,
  • 4 bögre liszt,
  • 2 teáskanál szódabikarbóna,
  • 2 teáskanál őröl fahéj,
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér,
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
  • 1 teáskanál só.

Melaszos süti elkészítése

  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a sót. Tegyük picit félre.
  • A szoba-hőmérsékletű vajat (semmiképp se mikróban olvasszuk meg, hagyjuk szépen átmelegedni a konyhapulton!) robotgép segítségével keverjük ki a cukorral, amíg az állaga habos, krémes nem lesz.
  • Mehetnek hozzá a tojások és a melasz, ezeket is keverjük bele robotgéppel.
  • Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is, és dolgozzuk jól össze a tésztát.
  • Takarjuk le a tésztánkat alufóliával, és tegyük be a hűtőbe 30-60 percre pihenni. Erre azért van szükség, hogy a tésztából könnyedén tudjunk golyókat formázni.
  • Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  • Készítsünk kis gömböket a tésztából, és forgassuk meg őket durva szemű kristálycukorban.
  • Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 8-10 percig, amíg a tetejük el nem kezd megrepedezni.
  • Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük