Mákos és diós töltött fánk receptje
Farsang időszakában szinte kötelező a fánk. Vannak, akik a hagyományos, szalagos fánkra esküsznek, míg másoknak a szuper egyszerű túrófánk a kedvence. Ha kipróbálnál valami újat, és nem lekvárral ennéd a fánkot, akkor a mákkal vagy dióval töltött fánk recepjét pont neked írtam le.

Mákos és diós töltött fánk receptje
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt,
- kb. 4 dl tej,
- 5 dkg élesztő,
- 5 tojás sárgája,
- 10 dkg vaj,
- csipet só,
- 1 teáskanál cukor,
- 4 evőkanál porcukor.
Mák töltelékhez:
- 10 dkg darált mák,
- 4 evőkanál tej,
- 3 evőkanál porcukor,
- reszelt citromhéj,
- mazsolát lehet bele tenni.
Dió töltelékhez:
- 10 dkg darált dió,
- 2 evőkanál porcukor,
- kb 2 evőkanál tej,
- reszelt citromhéj,
- mazsola.
Sütéshez:
- olaj
Mákos és diós töltött fánk elkészítése
- 1 dl langyos tejhez adjuk az egy teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
- A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral addig keverjük, hogy elolvadjon a cukor, hozzáborítjuk a megkelt élesztőt.
- A lisztet (jó ha picit langyos!), csipet sót és a maradék tejből annyit öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk.
- Felolvasztjuk és langyosra hűtjük a vajat, majd végül a tésztába dolgozzuk.
- Hólyagosnak kell lennie a tésztának.
- Liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket:
- A darált mákot , négy evőkanál tejjel, három evőkanál porcukorral, reszelt citromhéjjal (mazsolával), rövid ideig felfőzzük.
- A diót, két evőkanál porcukorral, citromhéjjal és annyi tejjel (mazsolával) keverjük össze, hogy pépes, de ne folyós állagú legyen…nem kell főzni.
- A gyönyörűen megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel kb. ujjnyi vastagságúra széthúzogatjuk.
- A töltelékekből a tésztára kis halmokat teszünk, ráhajtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.
- Félretesszük és hagyjuk kb. 20 percet kelni a fánkokat.
- Felmelegítjük az olajat, közepesnél enyhébb hőfokon, fedővel lefedve kezdjük sütni, megfordítjuk és már fedő nélkül pirosra sütjük.
- Papírkéztörlőre szedjük ki.
- Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
- Langyosra hűlve a legfinomabb!
Tipp: célszerű a kelt tésztákhoz mindig picit langyosra melegített lisztet használni, mert ez a tökéletes minőség titka! – ezt javasolják a hozzáértők.
Forrás: Ízőrzők, Sült tészták című könyv, a recept Nagybörzsönyből származik,
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!