Mákos és diós töltött fánk receptje

Farsang időszakában szinte kötelező a fánk. Vannak, akik a hagyományos, szalagos fánkra esküsznek, míg másoknak a szuper egyszerű túrófánk a kedvence. Ha kipróbálnál valami újat, és nem lekvárral ennéd a fánkot, akkor a mákkal vagy dióval töltött fánk recepjét pont neked írtam le.

mákos és diós töltött fánk

Mákos és diós töltött fánk receptje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • kb. 4 dl tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 5 tojás sárgája,
  • 10 dkg vaj,
  • csipet só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 4 evőkanál porcukor.

Mák töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák,
  • 4 evőkanál tej,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsolát lehet bele tenni.

Dió töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • kb 2 evőkanál tej,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola.

Sütéshez:

  • olaj

Mákos és diós töltött fánk elkészítése

  • 1 dl langyos tejhez adjuk az egy teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
  • A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral addig keverjük, hogy elolvadjon a cukor, hozzáborítjuk a megkelt élesztőt.
  • A lisztet (jó ha picit langyos!), csipet sót és a maradék tejből annyit öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk.
  • Felolvasztjuk és langyosra hűtjük a vajat, majd végül a tésztába dolgozzuk.
  • Hólyagosnak kell lennie a tésztának.
  • Liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  • Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket:
  • A darált mákot , négy evőkanál tejjel, három evőkanál porcukorral, reszelt citromhéjjal (mazsolával), rövid ideig felfőzzük.
  • A diót, két evőkanál porcukorral, citromhéjjal és annyi tejjel (mazsolával) keverjük össze, hogy pépes, de ne folyós állagú legyen…nem kell főzni.
  • A gyönyörűen megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel kb. ujjnyi vastagságúra széthúzogatjuk.
  • A töltelékekből a tésztára kis halmokat teszünk, ráhajtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.
  • Félretesszük és hagyjuk kb. 20 percet kelni a fánkokat.
  • Felmelegítjük az olajat, közepesnél enyhébb hőfokon, fedővel lefedve kezdjük sütni, megfordítjuk és már fedő nélkül pirosra sütjük.
  • Papírkéztörlőre szedjük ki.
  • Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
  • Langyosra hűlve a legfinomabb!

Tipp: célszerű a kelt tésztákhoz mindig picit langyosra melegített lisztet használni, mert ez a tökéletes minőség titka! – ezt javasolják a hozzáértők.

Forrás: Ízőrzők, Sült tészták című könyv, a recept Nagybörzsönyből származik,

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük