Levendula szaporítása sikeresen – olvasói tanácsok, fotók

A levendula szaporítása sokak álma, de gyakran kudarc övezi a kísérletet. Egyesek tavaszi szaporításra esküsznek, míg másoknak az őszi levendula szaporítás vált be. Olvasónk is ezutóbbiak közé tartazik és most részletesen, fotókkal bemutatva segíti a levendula gyökereztetést, hogy jövőre már friss levenduláink lehessenek.

levendula szaporítása

Levendula szaporítás módjai

 • magvetés: a levendula magról történő szaporítása nem túl sok sikerrel kecsegtet.
 • levendula bujtatása: egyik alsó hajtásról szedjük le az alsó leveleket, majd 3 cm mélyen földeljük le úgy, hogy a hajtás leveles vége a föld felett legyem.
 • levendula tőosztása: a brutális módszer lényege, hogy kettévágjuk a növényt, úgy, hogy mindkét növényrészhez tartozzanak épp gyökerek, a kettéválasztás a nagyobb töveknél nem túl könnyű mutatvány.
 • levendula gyökereztetése: vízben is viszonylag egyszerűen meggyökeresedik, amint erősebbek a gyökerek, már ültethetjük is cserépbe a kis növényeket.
 • levendula dugványozása: talán ez a legeredményesebb levendula szaporítási mód, olvasónk is ezt mutatja be részletesen.

Levendula szaporítása, gyökereztetése – olvasói tanácsok

Visky Katika olvasónk sok hasznos tanáccsal látott már el bennünket eddig is, most a levendula

„Sok szó esett már a levendula szaporításról. Nem mindenki osztja a véleményemet, hogy ősszel lehet a legjobb eredményt elérni. Nekem ez vált be, mert a tavasziakra jön a nagy meleg, sokszor erős szél és a dugványok ezeket nehezen viselik.

A levendula szereti a meleget, de amíg meg nem gyökeresednek én védem őket az erős napsütéstől, és nedvesen tartom a földet.

Fontos,hogy kissé már fásodó részeket válasszunk a gyökereztetéshez, ezek könnyebben életben maradnak a gyökerek megjelenéséig. Ha hidegre fordul az idő, védett helyre teszem, de fontos, hogy télen is érje csapadék.

 A kis dugványoknak kevesebb fény kell, mert amíg nincs gyökere, sérülékenyebb. Gyökereztető port nem használok, sőt a földnek sem kell semmi extra. Sima virágföld megfelel, tápanyag annyi van abban, hogy tavaszig elég. A sóderrel beverés is is jó ötlet, lazább az ültető anyag tőle, és azt szeretik a növénykék.

Ilyenkor ősszel nem kell takarni, mert hűvösebb az idő, és nem szárad ki.

Sokan a bujtatásra esküsznek. Az a módszer bizonyára egyszerűbb, de nekem a levendula mellett nincs elegendő helyem.

Mutatom fotókon, hogy csináltam.

Ezeket a kissé fás részeket vágtam le dugványozáshoz az idős levenduláról.

Az alsó leveleket levágtam. Fontos, hogy ne tépjük, nehogy sérülést okozzunk a száron.

levendula szaporítása

Az előkészített dugványoknak ültetőfával kis lyukat készítek és a meghagyott levelekig elültetem bele őket, kis távolságra egymástól.

Alaposan beöntözöm, mindaddig, amíg a cserép alatt megjelenik a víz, átázott a föld. Kevésbé napos helyre teszem, tavaszig nem bolygatom. Ha zöld tavasszal, biztos megeredt. Nekem 1-2 kivétellel meggyökeresednek.

Nagyon köszönjük Visky Katikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Éva Madarász szerint:

  Kedves Címzett!
  Arról szeretnék érdeklődni, hogyha a dugványokat elültetetm az említett módon , átáztatom a füldjüket, kevésbé napos helyre téve a nem bolygatom taviszig , azt jelenti, hogy a vizet sem kell pótolni? Köszönettel: Madarász Éva

 2. Kaiser Katalin szerint:

  Rendelni szeretnék 1 Móra kombinált tűzhelyet kedvezményes áron :64 000 ft áron!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Katalin!
   Ebben nem tudok segíteni.
   A tűzhelyet valószínűleg az oldalon megjelenő reklámban láttad. Ha arra rákattintottál volna, akkor eljutsz a készülék forgalmazójának oldalára, és onnan megrendelhetted volna.
   Ezekhez a reklámokhoz nekem nincs semmi közöm és nincs ráhatásom sem.
   Minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük