Lekvárfőzés cukormentesen
Lekvárfőzés cukormentesen évről évre egyre nagyobb sláger téma. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni.
Lekvárfőzés cukormentesen
Zimonyi Molnár Szilvia ajánló sorai az elkészítéshez:
„A teleken lévő barackfa ajándéka ez a nyáron készült teljesen cukormentes sárgabarack lekvár. Már csak 1 üveggel maradt télre. Nagyi kertjének gyümölcse az Othello szőlőből készült dzsem is cukormentes! Tömény mennyei gyümölcs, nem is értem minek kell cukor a lekvárokba, aki egyszer kipróbálja, sosem tesz bele többé!
Egyszerűen megfőzöm és mikor már megpuhul, a botmixerrel szétturmixolom. Dzsemfixet teszek bele és kiforrázott üvegekbe teszem, amit 5-10 percre a tetejére állítok, csak így tartósítom. Pár hónap alatt el szokott fogyni, mikor kinyitom, már a hűtőben tartjuk. Sosem romlott meg!
A szőlőt ugyanígy készítem, de azt átszűröm a magok miatt egyszerűen tésztaszűrővel. A tésztaszűrőt és a fakanalat is kiforralom. Ebbe fahéj vagy szegfűszeg is mehet, vagy ízlés szerint bármi. Vegyíteni is lehet a gyümölcsöket szerintem, de azt még nem próbáltam. A sárgabarack kicsit savanykás, de nekem nagyon bejön, a szőlő meg méz édes alapból is.
Nagyon köszönjük az újabb cukormentes ötletet Zimonyi Molnár Szilviának!
További receptek a gyümölcsök befőzéséhez
A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.