Krumplis smarni – sváb smarni receptje
A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.
Káka Alexandra sorai a recepthez: „3 étel és egy megnevezés… Van a darás, a lisztes, és a krumplis. Gyerekkori autentikus, sváb recept teljesen más, és tényleg retro ízhatású. Ha valakit a svábos krumplis retro nagymama változat érdekel, akkor leírom a receptet. 3 évnyi nyomozásba került, hogy a 40 évvel ezelőtti ízt produkálni tudjam. Köze sincs ízben ezekhez a osztrák császármorzsa vagy darából készülő smarninak nevezett ételekhez, de a családomban ez volt a smarni. Elvileg a sváb smarni valójában is krumplival készült, de mára szinte teljesen kihalt a recept, interneten is csak egy retro receptes oldalon és német irasokban találtam nyomát.”
Krumplis smarni hozzávalói és elkészítése
„Új krumpliból nem az igazi. 1 kg krumplit megmosunk, sós vízben héjában puhára főzzük. Nem kell ételízesítő, semmi izé, csak só!
Meghámozzuk, klasszikus karos krumplinyomón átnyomjuk kis kukacokká. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Fontos, mert ha melegen dolgozol, más állag és más íz lesz a végére.
1 kg krumplira 4 tojás, 10 evőkanál finomliszt, némi só (ízlés szerinti mennyiségben) szükséges. Összegyúrjuk. Egy nagyon nyúlós, nagyon kezelhetetlen massza lesz az egész. Házi disznózsírt veszünk elő (az a bolti fehérített zsírnak nevezett izé nem jó, hanem a jó kis házi tepertős ízű).
1-2 csapott evőkanál zsírt megolvasztunk majd két marék masszát a serpenyőbe rakunk és elkezdjük szárítani, pirongatni, sütni. Közben két fa spatulával tépkedjük kisebb darabokra.
Eleinte nagyon nehéz vele bánni, de ahogy sül, úgy lesz egyre kérgesebb, pirultabb és apró morzsásabb. Amikor zsenge borsó vagy annál kisebb méretű és helyenként már pirulgatott, akkor kész.
Ki szinte már égetve, ki pedig enyhén pirulva szereti. Ha közben nagyon elfogyna alóla a zsír, lehet pótolni. Nagyjából 25-35 perc alatt sül meg egy adag, így 2-3 serpenyőbe egyszerre sütöm, mert 2-3 kg krumpliból dolgozok. Egyszerűen nem tudok annyit csinálni, hogy ne tűnjön el szinte azonnal.
Íze: köze sincs a császármozsához, ez nem édes, ez egy krumplis, zsírban sült tésztaserűség, érdekesen autentikus ízvilággal. Családban tejjel leöntve szeretik főként, a legjobb a házi tejet sikerül hozzá szerezni, de baracklekvárral is finom. Nagyon laktató, és eléggé megnyomja a gyomrot, ha valaki túleszi magát.
Elkészítése: eléggé macerás a tűzhelynél állás része, és a tépkedés, de amikor ráérez az ember az adagok mennyiségére és a hőfokra, akkor gyorsabban megy már.”
Nagyon köszönjük a receptet Káka Alexandrának!
Bécsi császármorzsa
Az igazi bécsi császármorzsában nincs búzadara, csak liszttel készül. Nézzük, milyen valójában az osztrák császármorzsa receptje!
Igazi osztrák császármorzsa receptje
Mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának vagy smarninak hívtunk, de az valójában daramorzsa. Az oviban és a sulis menzákon is mindig ezt a grízes változatot kaptuk. Most elhoztam a búzadarával készített igazi daramorzsa receptjét.