Kincsesbánya sütemény receptje

Szeretem azokat a fantázia neveket, amelyekkel az egyes süteményeket illetik. Rögtön felkaptam a fejem a kincsesbánya sütemény nevének hallatán és rögtön kíváncsivá tett, hogy vajon mit rejt a jól csengő név. Máris mutatom a nagyon krémes és nagyon finom sütemény receptjét.

kincsesbánya sütemény

Kincsesbánya sütemény receptje

„Karácsonyi ajánló, ötletadó….
Anyósomtól kaptam a receptet, igazán mutatós, gusztusos és nagyon finom sütemény. A főzött krémtől lesz nagyon jó állagú, elkészítés után hűvös helyen tárolandó.”  Ezekkel a szavakkal ajánlotta a krémes finomságot Illésné nagy Mária.

Hozzávalók

Hat tojásból piskótát sütünk, 36×24 cm méretű, közepes tepsiben.
Krém hozzávalói:

  • 6 dl tej,
  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 vaníliás cukor.

Babapiskótás réteghez:

  • kerek 40 db vagy hosszúkás fajta 20 darab babapiskóta,
  • négy személyes adag lefőzött kávé,
  • 1 flakon rumaroma,
  • 1 vaníliás cukor.

Baracklekvár a kenéshez.

Tortadara a szóráshoz.

Habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor,
  • csipet só.

Kincsesbánya sütemény elkészítése

  • A szokásos módon elkészítjük a piskótát.
  • Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet: 6 dl tejben simára elkeverünk 4 tojás sárgáját és 4 evőkanál lisztet.
  • Egy edényben feltesszük főni, állandóan keverve, sűrűre főzzük.
  • Hűlni hagyjuk.
  • 20 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot habosra keverünk. Ha a főzött krém hidegre hűlt, összekeverjük a vajas krémmel, félretesszük.
  • Ha kihűlt a piskóta, megkenjük jó alaposan barack lekvárral.
  • Főzünk négyszemélyes kávé adagot, egy kis flakon rumaromával és 1 vaníliás cukorral ízesítjük.
  • Babapiskótákat (ha kerek: 40 db, ha hosszúkás, hagyományos: 20 db kell) megmártjuk a kávéban, gyors mozdulatokkal, hogy ne ázzon el.
  • Majd szépen sorban, a lekváros piskótára fektetjük. Az elkészült krémet rákenjük a tetejére, elsimítjuk.
  • Gőz fölött felverjük a tojások fehérjét (4 db) 10 dkg porcukorral, egy csipet sóval.
  • Ha jó kemény állagú, rákenjük a krém tetejére és megszórjuk tortadarával.
  • Ha kész, feltétlenül hűtsük 2-3 órát , hogy kellően megdermedjen a krém és jól összeérjenek az ízek.

Nagyon finom sütemény, igazi vendégváró, ünnepi alkalmakra kiváló választás
Jó sütögetést kívánok!

Tipp: ha nincs tortadaránk, lehet étcsokoládét reszelni a hab tetejére.

Nagyon közönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük