Szívalakú joghurtos édesburgonyafánk receptje
A joghurtos édesburgonyafánk számomra egy ismeretlen étel volt eddig. Bevallom őszintén, eddig az sem jutott eszembe, hogy a fánkot ne kerek formára szaggassam, hanem pl. szívalakúra. Pedig ebben a formában akár a jövő heti Valentin-napi ajándéknak is kitűnő.
Persze, hogy ezt a receptet is Illésné Nagy Máriától, a fánkok specialistájától kaptuk. Ez a fánk is joggal bekerülhetne a legjobb fánkok listájába.
„Nagyon finom, könnyű fánkot készíthetünk édesburgonyából (batátából). Egy szuper receptet találtam, tökéletesen működik…érdemes kipróbálni! Egy egész kevés cukor kell csak a fánk tésztájába, önmagában is édes a nevéhez hű édesburgonya (batáta) miatt és az olajat sem szívja magába!
Joghurtos édesburgonyafánk receptje
Hozzávalók
- 37 dkg liszt,
- 20 dkg főtt édesburgonya (batáta),
- 4,5 dkg olaj,
- 14 dkg natúr joghurt,
- 1,5 dkg friss élesztő,
- 1 evőkanál porcukor (nád porcukor),
- 1 tojás,
- fél citrom reszelt héja,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- olaj a sütéshez.
Joghurtos édesburgonyafánk elkészítése
- az édesburgonyát megtisztítjuk,
- kockákra vágjuk,
- csipetnyi sóval vízbe tesszük,
- puhára főzzük,
- leszűrjük,
- kihűtjük,
- villával összetörjük,
- egy tálba (vagy kenyérsütő üstjébe) tesszük sorban a hozzávalókat: a kimért olajat,
- a joghurtban elkeverjük az élesztőt és a porcukrot,
- tojást, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, sót, az összetört édesburgonyát, fahéjat,
- végül a lisztet,
- alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (gépben addig dagasztatjuk amíg elválik az oldalától, szép hólyagos lesz),
- konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük,
- hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk,
- amíg olajat forrósítunk, kel a tészta,
- közepesen forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (szépen forognak maguktól is az olajban,
- papírkéztörlőre kiszedjük,
- porcukorral megszórhatjuk, lekvárt kínáljunk mellé.
Könnyű, finom, ízletes fánkféle.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!